NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ziua porților deschise la Secțiile de Pompieri din Târgu Frumos și Pașcani

 Bătălia de la Dealul Spirii de la București este un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de luptă ale ostaților tinerei armate române moderne.

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj și dibăcie în rezolvarea situațiilor de luptă, capacitate de rezistență și spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârșitoare.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită dintotdeeuna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, însă a fost legal oficializată după război, fiind prevăzută prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea și funcționarea Corpului Pompierilor Militari, dar și prin Hotărârea Guvernului nr. 1490 /2004 pentru aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

  Avem datoria să nu-i uităm pe eroii noștri, camarazi care au plătit cu propria viață pentru ca alții să trăiască. Să ne rugăm pentru odihna veșnică a colegilor noștri care acum ne veghează din ceruri.

Advertisements
  

Marți 13 – Ziua Informării Preventive – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit ca, începând cu anul 2011, fiecare dată de 13 ce pică marţea, să fie declarată „ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE”.

Obiectivul de bază al campaniei îl reprezintă conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă. Grupul țintă al acțiunilor este format din copii, tineri și adulți.

13 SEPTEMBRIE – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR

În fiecare an, la data de 13 septembrie este aniversată Ziua Pompierilor din România.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza” al judeţului Iaşi organizează o serie de manifestări dedicate aniversării a 174 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a „Zilei Pompierilor din România”, Marți 13 – Ziua Informării Preventive, după cum urmează:

În zilele de 10 și 11 septembrie 2022

Între orele 10:00 – 18:00, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași, va avea loc o expoziție a autospecialelor și a tehnicii de intervenţie, vor fi efectuate exerciţii demonstrative cu privire la procedeele de descarcerare și acordare a primului ajutor în diferite situaţii.

De asemenea, vor fi organizate activități de informare a cetăţenilor și distribuire de materiale specifice campaniilor „R.I.S.C. ” „F.O.C.” și ”Nu tremur la cutremur”, Marți – 13 , pe esplanada Complexului Palas şi în alte zone cu afluenţă mare de persoane (centre comerciale).

Persoanele interesate în vederea participării la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ militar, li se vor prezenta oferta educaţională pe anul 2022.

Între orele 10:00-16:00, va fi organizată “Ziua Porţilor Deschise”, activitate desfăşurată în subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (Secţia de Pompieri Paşcani și Secţia de Pompieri Târgu Frumos).

În ziua de 13 septembrie 2022

Sărbătorirea zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România se va desfășura printr-un Ceremonial de depunere de coroane de flori la mormintele eroilor pompieri (Cimitirul Eternitatea Iaşi, Cimitirul Târgu Frumos şi Cimitirul din satul Sticlăria – comuna Scobinţi); o slujbă Te-Deum a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al pompierilor la Capela unității.

În data de 13 septembrie, între orele 10:00 – 18:00, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași, va avea loc o expoziție a autospecialelor și a tehnicii de intervenţie, vor fi efectuate exerciţii demonstrative cu privire la procedeele de descarcerare și acordare a primului ajutor în diferite situaţii.

De asemenea, vor fi organizate activități de informare a cetăţenilor și distribuire de materiale specifice campaniilor „R.I.S.C. ” „F.O.C.” și ”Nu tremur la cutremur”, pe esplanada Complexului Palas şi în alte zone cu afluenţă mare de persoane (centre comerciale).

Persoanelor interesate în vederea participării la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ militar, li se va prezenta oferta educaţională pe anul 2022.

Între orele 10:00-16:00, va fi organizată “Ziua Porţilor Deschise”, activitate desfăşurată în subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi (Detașamentul 1 de Pompieri Iași, Detașamentul 2 de Pompieri Iași, Secţia de Pompieri Paşcani și Secţia de Pompieri Târgu Frumos).

Cu ocazia Zilei de 13 Septembrie, vor fi avansați în grad, înaintea expirării stagiului minim, șapte pompieri militari, pentru rezultatele excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, de către inspectorul şef, colonel Ionuț – Ciprian Grădinaru, care v-a oferi tresele pentru doi ofiţeri (de la gradul de căpitan, la gradul maior) şi cinci subofiţeri (trei de la gradul de plutonier major, la gradul de plutonier adjutant și doi la gradul de plutonier adjutant, la gradul de plutonier adjutant șef).

Advertisements

De ziua noastră, le mulțumim cetățenilor pentru încrederea acordată și îi asigurăm că suntem pregătiți să intervenim în situații de urgență, zi de zi, 24 de ore din 24.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Advertisements
Advertisements

Related posts

„Gala Micilor talente” din Brătești

Oana Cordoneanu

„0% ALCOOL! 100% VOLAN!”, o campanie de prevenire a consumului de alcool în rândul conducătorilor auto

Redacția

Cinci actori din serialul „Adela” vin pe scena Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu”

Iulia Huțanu
Încarcă...