NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

ZI LIBERĂ DE SFÂNTA MARIA. 15 august, zi liberă pentru angajaţii români

Sarbatoarea de Sfanta Marie, celebrata in 15 august, aduce in fiecare an o zi libera angajatilor romani.

Mai precis, potrivit Codului muncii, in aceasta zi angajatorii sunt obligati sa acorde liber salariatilor, in caz contrar ei riscand amenzi de pana la 10.000 lei.

  

Luna august aduce o noua zi libera pentru angajati, caci, conform legislatiei muncii, 15 august este zi nelucratoare. In aceasta data, este sarbatorita Adormirea Maicii Domnului sau, asa cum e cunoscuta in popor, Sfanta Marie.

Advertisements

Asadar, vineri angajatii nu se vor duce la serviciu. Totusi, potrivit legislatiei, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu putea fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

In plus, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.

Advertisements

Asadar, chiar daca trebuie sa vina la serviciu in 15 august, salariatii aflati in situatiile mentionate anterior pot solicita angajatorului o zi libera pana la jumatatea lunii septembrie.

sursa realitatea.net

 

Citeste și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Sibiu: Bărbat, atacat de un urs în timp ce se afla pe câmp în localitatea Porumbacu de Sus

Redacția

Oficial. Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Florin Roman. Virgil Popescu, ministru interimar la Cercetare

Redacția

Instanţa a anulat definitiv trecerea Cimitirului militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului Dărmăneşti

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site