Bilant rusinos pentru autoritatile publice din judetul Iasi, care se situeaza pe locuri fruntase la nivel national, in ceea ce priveste fraudele savarsite cu bani publici.
Camera de Conturi a Romaniei a publicat, pe site-ul propriu, raportul privind faptele penale descoperite in timpul controalelor efectuate in anul 2013, iar potrivit acestui document, dintr-un numar de 77 plangeri penale depuse la nivel national, 11 vizeaza institutii publice din judetul Iasi. Practic, Iasul este unul din judetele unde se fura cel mai mult din banii publici.
La nivelul judetului au fost depuse plangeri penale impotriva sefilor sau angajatilor din urmatoarele institutii publice: Primaria orasului Podu Iloaiei si sefii Liceului Haralamb Vasiliu, Primaria comunei Valea Lupului, Primaria comunei Halaucesti si sefii unitatilor de invatamant, Primaria Belcesti, Primaria Tibana, Primaria Butea, Consiliul Judetean Iasi, Primaria Valea Lupului, Primaria Popricani, Primaria Coarnele Caprei, Primaria Sipote. Prejudiciul adus bugetelor locale si implicit bugetului statului prin faptele penale savarsite la aceste institutii publice se ridica la 60 de miliarde de lei vechi. In cazul comunei Tibana insa, Camera de Conturi a estimat prejudiciul in moneda europeana, adica circa 194.000 euro, deoarece este vorba de subventii platite de la bugetul Uniunii Europene.
Faptele penale
Foarte multe din constatarile Camerei de Conturi au fost efectuate in urma dezvaluirii privind astfel de afaceri ilegale cu bani publici, publicate de cotidianul BUNA ZIUA IASI. In cazul orasului Podu Iloaiei, este vorba de un prejudiciu de 13 miliarde de lei vechi. Banii au fost platiti firmei de constructii Nova Construct, care trebuia sa realizeze lucrarile de reparatii si modernizare a Liceului Tehnologic Haralamb Vasiliu. Firma incheiase contractul in valoare de 50 de miliarde de lei vechi, care viza aceste lucrari in anul 2007. A realizat o parte din lucrari, dar in anul 2009, Nova Construct a intrat in insolventa. In perioada in care s-a declarat insolventa firmei, sefii unitatii de invatamant au virat in conturile firmei suma de 19 miliarde de lei vechi. In final, s-a stabilit ca valoarea lucrarilor neexecutate se ridica la circa 13 miliarde de lei vechi. In acest caz, plangerea penala vizeaza savarsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu, fals intelectual. Plangerea penala a fost depusa la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi.
O alta plangere vizeaza chiar conducerea administratiei judetene si functionarii din subordine. Nu este vorba insa de actualii sefi ai Consiliului Judetean, deoarece plangerea semnala ilegalitati savarsite in anul 2008, la proiectul de asfaltare a drumului judetean care duce catre Manastirea Hadambu. Atunci, firma Moldotrans Auto a incheiat cu Consiliul Judetean un contract pentru asfaltarea a 2 kilometri de drum. Lucrarile au fost realizate insa in bataie de joc si dupa numai cateva zile, asfaltul a sarit. Cu aceasta ocazie, s-a constatat ca firma de constructii nici macar nu s-a sinchisit sa faca o fundatie acestui drum (cu balast, piatra etc). Asta in conditiile in care lucrarile au fost extrem de scumpe, de circa 5 miliarde de lei vechi pe kilometru. Drumul s-a aflat in garantie pana la data de 30 decembrie 2013, dar firma de constructii nu a vrut sa-l refaca. In cazul Consiliului Judetean Iasi, s-a stabilit un prejudiciu de 17,3 miliarde de lei vechi, deoarece nereguli similare s-au descoperit si la drumul care leaga localitatea Podu Hagiului din comuna Gorban de drumul national Iasi – Albita.
In ceea ce priveste Consiliul Judetean Iasi, plangerea penala vizeaza savarsirea unor infractiuni de neglijenta in serviciu. In urma controlului efectuat la Primaria Halaucesti, Camera de Conturi a depus plangere penala pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual, prejudiciul fiind estimat la circa 3,46 miliarde de lei vechi. Inspectorii Camerei de Conturi acuza faptul ca s-au platit ilegal acesti bani unei firme care ar fi trebuit sa construiasca o gradinita. Firma SC Public Construct SRL a incheiat contractul in 2009, a incasat banii, dar nu a mai finalizat lucrarile. Pentru banii respectivi, societatea a turnat doar o bucata din fundatie. “Problema este la scoala, sefii de la scoala au platit banii. Eu am primit deja rezolutie de scoatere de sub urmarire penala. De altfel, eu am luat toate masurile de recuperare a prejudiciului, s-a trimis o factura de stornare de 2,5 miliarde de lei vechi si s-au recuperat acesti bani”, a declarat Iosif Anton, primarul comunei Halaucesti.
cititi articolul complet pe www.bzi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}