RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, Gen. (r) dr. Virgil Bălăceanu explică vulnerabilitățile României și ce este de făcut, în contextul conflictului Rusia-NATO.

Gen. (r) dr. Virgil Bălăceanu: Eu m-aș opri asupra unui spațiu geografic care poate să fie o vulnerabilitate destul de serioasă la adresa României. Mă refer la spațiul Dobrogei, ca deschidere a României la Marea Neagră.

O vulnerabilitate este descrisă prin nerealizarea unei capacități de apărare absolut necesare. E vorba de mult cunoscutul program al corvetelor multifuncționale.

La ora actuală, legat de spațiul maritim în apele teritoriale în zona economică exclusivă, trebuie să ne gândim la resursele energetice, mai ales în condițiile unei crize atât de acute ca cea de astăzi. Trebuie să ne gândim la faptul că Marea Neagră reprezintă acum, dar mai ales în viitor, un furnizor de energie pentru România.

  

O zonă pe care trebuie să o avem sub control maritim, potrivit dreptului internațional, dar trebuie să avem și forța militară care să ne permită un asemenea lucru.

La ora actuală, nu avem această forță, pentru că cele două fregate (Regina Maria și Regele Ferdinand n.r.) nu sunt armate, pentru că nu putem să vorbim despre o capacitate a lor de reacție în condițiile în care au ca mijloc de luptă un singur tun de 76 de mm.

În momentul de față, ne bazăm doar pe ceea ce a realizat industria românească înainte de 1989. E vorba despre fregata Mărășești și cele patru corvete vechi care sunt realizate tot în șantierul naval de la Mangalia.

Trebuie să ținem seama că sunt înarmate cu rachete și cu torpile, iar sistemul de comunicații și mai ales sistemul de cercetare/supraveghere provin din Federația Rusă, ceea ce reprezintă o altă vulnerabilitate.

Aș face o paralelă, vizavi de bunăvoința președintelui francez, care a anunțat că Franța este gata să dizloce trupe pe teritoriul României, ceea ce este un lucru extrem de binevenit.

Pe de altă parte, tot legat de Franța, să sperăm că se va încheia în mod fericit semnarea contractului pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate, o capacitate absolut necesară pentru controlul spațiului maritim și pentru apărarea costieră în zona Dobrogei.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Related posts

Imagini unice cu Mocănița care a circulat între Padeș și Târgu Jiu. Calea ferată a fost casată, după care s-a furat bucată cu bucată

Redacția

Expoziție de pictură – vernisaj și lansare de carte la Casa de Cultură din Pașcani (Foto)

Ema Roman

Festivalul Lavandei din Hărmănești, un eveniment plin de culoare

Iulia Huțanu
Încarcă...