Ciocolata este făcută din semințele arborelui de cacao ( Theobroma cacao ). Este originară din America Centrală, deși azi principalii producători sunt de fapt din cu totul alte regiuni: Coasta de Fildeș, Ghana și Indonezia sunt cei mai mari trei producători.
Aztecii erau foarte pasionați de „boabele” de cacao (care, desigur, nu sunt boabe, ci sunt semințele fructului de cacao sau păstăii de cacao), ei preparând o băutură rece din ciocolată amestecată cu piure de porumb și condimentată cu chili, ienibahar și vanilie. Deoarece arborele de cacao nu poate crește în zonele muntoase unde locuiesc aztecii, boabele de cacao erau deosebit de apreciate de aceștia. Se spune că mayașii și aztecii au folosit boabele de cacao ca monedă de schimb.
Spaniolii au adus ciocolata acasă din Mexic în secolul al XVI-lea, după cucerirea imperiului aztec, motiv pentru care denumirile actuale ale substanței derivă din cuvântul aztec, „xocolātl”.
Când a fost adusă pentru prima dată în Europa, ciocolata era o băutură
Când a fost adusă pentru prima dată în Europa, ciocolata era o băutură – în stilul aztec original. Însă, până atunci, spaniolii din Mexic scoseseră ardeiul iute (moșnegii!) și adăugaseră zahăr sau miere la rețeta aztecă originală.