NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Urmărirea meciurilor poate crește pulsul chiar și cu 110%, un risc pentru persoanele cu boli de inimă

Urmărirea competițiilor sportive la televizor ”stresează” inima la fel de mult ca o alergare scurtă, conform concluziilor unui studiu recent, citat joi de The Telegraph.

 

  

Cercetarea realizată în Canada a descoperit că pulsul poate crește de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci sau în ultimele minute ale competiției, indiferent de gradul de pasiune pe care îl resimte o persoană față de echipa pe care o urmărește.

Oamenii de știință au utilizat sisteme de monitorizare a activității cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atât la televizor cât și în arena sportivă.

Pulsul celor care au vizionat live competițiile a crescut cu 110% în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazul persoanelor care au urmărit meciurile de la distanță a crescut cu 75%.

Studiul, publicat în ”Canadian Journal of Cardiology” , cuprinde și recomandări adresate medicilor. Potrivit acestora, pacienții împătimiți de evenimente sportive care prezintă un risc de boli cardiovasculare trebuie să fie conștienți de simptomele pe care le pot experimenta în timpul meciurilor.

”Analiza noastră efectuată asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului susțin ideea că nu rezultatul competiției este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoțional la stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense”, a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute.

Anterior efectuării analizei, participanților li s-a cerut să completeze un chestionar privind starea generală de sănătate și să indice gradul de pasiune pe care îl manifestau față de echipa cu care țineau și care urma să joace.

În urma cercetării, s-a descoperit că ”scorul pasiunii” nu a relevat o corelație semnificativă cu schimbările observate la nivelul pulsului.

Într-un articol care însoțește studiul, experții au menționat că riscul de evenimente cardiovasculare a fost ”foarte înalt în arenă și în momentele dramatice, precum perioadele de prelungiri”.

”Pacienții cu risc ar trebui avertizați cu privire la potențialele simptome cardiovasculare și ar trebui să fie instruiți să ceară ajutor medical imediat în cazul în care simptomele se agravează”, a precizat specialiștii.

O cercetare anterioară a identificat o creștere a cazurilor de infarct și de accidente vasculare cerebrale în rândul olandezilor în ziua în care echipa națională de fotbal a Olandei a fost eliminată de la Campionatul European de Fotbal din 1996, precizează sursa citată. AGERPRES/(AS — autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu)

Sursa www.agerpres.ro

 

 

Advertisements

Related posts

Atenție la masca de protecție! Ieșenii ajung la medicul dermatolog și alergolog cu dermatită alergică de contact. Iată recomandările specialiștilor

Redacția

Un sfert dintre cei care cred că au infarct suferă, de fapt, un atac de panică

Redacția

Află că eşti bine! Campanie pentru combaterea cancerului la sân

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site