NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Urăm sau nu „La mulţi ani“ pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului?

Cei din zona Moldovei spun că în această zi nu se zice „La mulţi ani“, pe când cei din Muntenia susţin că da. Care sunt însă argumentele teologice?

 

Creştinii ortodocşi, dar şi cei catolici vor celebra mâine, pe 15 august, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, iar odată cu această sărbătoare a apărut şi o dilemă: se urează sau nu „La mulţi ani“ celor cu numele Maria, Marin sau Marian? Cei din zona Moldovei cred că în această zi nu se zice „La mulţi ani“, pe când cei din Muntenia susţin că da. Care sunt însă argumentele teologice?

În România sunt peste două milioane de persoane care îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia mai bine de 1,5 milioane sunt femei, aproximativ 500.000 fiind bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. Este însă creştinesc să le urezi acestora „La mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului?

Dilema a apărut deoarece sărbătoarea are denumirea de „Adormirea Maicii Domnului“, iar de aceea mulţi dintre creştini au reţineri atunci când trebuie să le ureze „La mulţi ani“ celor dragi. Mai mult, în zona Moldovei chiar se atrage atenţia asupra acestui fapt. „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria“?

Cu toate acestea, în calendarul ortodox sunt foarte puţine sărbători care serbează naşterea unui sfânt, iar majoritatea sărbătorilor creştine celebrează data morţii sau data la care sfântul respectiv a ajuns în Împărăţia Cerurilor. Argumentul telogic este susţinut de către un pasaj din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2, care spune că „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Sfinţii din calendar se serbează de ziua morţii

Calendarul ortodox cuprinde prin urmare, în majoritate, sărbători care celebrează ziua morţii sfinţilor, socotită ca fiind ziua lor de naştere spre viaţa cea veşnică. Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă, iar în cazul lor se serbează atât „zămislirea“, pe 23 septembrie, respectiv pe 9 decembrie, dar şi naşterea, pe 8 septembrie, respectiv pe 24 iunie. De asemenea, se mai serbează şi alte evenimente din viaţa lor, precum Bunavestire sau Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Alături de aceste sărbători, în mod evident mai este şi Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Având în vedere aceste aspecte, din punct de vedere teologic creştinii pot să le ureze liniştiţi „La mulţi ani“ celor apropiaţi de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, având în vedere că noi urăm cunoscuţilor „La mulţi ani“ de ziua numelui dacă au drept patron un alt sfânt.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Roxana, fetița care visează să devină medic și merge flămândă la școală: «Mie mi-ar plăcea un piure cu carne, o salată. Cam atât»

Redacția

2.523 de cereri pentru încălzirea locuinței la Pașcani. Numărul este mai mic decât anul trecut

Marius Parteni

Operațiune dificilă de salvare, la Suceava. Muncitor prins sub blocuri de piatră, cu tot cu utilaj

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site