Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) din Iasi au realizat anul trecut un inventar al tuturor arborilor seculari din judet, protejati prin lege.
Iasul, atat la nivel de municipiu, cat si la nivel de judet, are numerosi arbori care au fost declarati monumente ale naturii si care sunt protejati. Conform ultimei centralizari facute de specialistii de mediu, in judet sunt 387 de arbori seculari, dintre care 384 sunt in stare buna, unul este uscat, iar doi sunt toaletati necorespunzator. Dintre acestia, 224 sunt declarati deja arbori monument, iar 160 sunt avizati de Academia Romana si propusi pentru a fi declarati astfel.
Din numarul total de arbori seculari, 64 la suta, adica 240 de arbori sunt in municipiul Iasi, iar 36 la suta, in judet. Majoritatea arborilor se afla pe domeniul public, un procent de 73 la suta, iar 27 la suta pe domeniul privat. Aproape jumatate din arborii inventariati au placute indicatoare. Majoritatea dintre acestia sunt stejari sau tei si sunt vechi de cateva sute de ani. Exista insa si platani, plopi, castani sau arbori exotici. Arborele pagodelor, vechi de 108 ani si salcamul japonez, vechi de 158 de ani, au fost descoperiti in comuna Lungani. Alte opt bucati de corni cu varste cuprinse intre 119 si 382 de ani au fost gasiti in Miroslovesti, iar un stejar de 391 ani, in Trifesti. Cel mai vechi arbore din Iasi este Teiul Hibrid de la Manastirea Barnova, vechi de 674 de ani. Urmatorul pe lista celor mai vechi arbori din judet este Parul lui Sticea, cel mai batran pom fructifer din Romania, care a ajuns la varsta de 607 ani. Denumirea lui provine de la un satean care a avut gospodaria in preajma parului.
sursa www.bzi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}