NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Medicii de familie vor decide cine poate merge la spital

Vor fi transformati in prima linie in domeniul medical. Vor fi modelati astfel incat sa aiba rolul de filtru si sa elimine supraaglomerarea din spitalele care nu au paturi pentru sutele de pacienti care sunt invatati sa se prezinte direct in urgente, chiar si pentru cele mai banale afectiuni.

Medicii de familie vor fi pionul principal in preventia si monitorizarea pacientilor inscrisi pe liste si in functie de care sunt platiti. Cu toate ca pachetul de servicii medicale de baza a fost finalizat, multi medici sustin ca inca sunt multe lucruri neclare.

„Inca nu stiu care sunt toate schimbarile, dar mai sunt multe de clarificat. Nu sunt specificate toate normele si nu stiu cum as putea obliga ca pacientii inscrisi sa vina la cabinet o data pe an pentru un control de rutina. Nu exista un mod de constrangere, iar in cabinetele din mediul rural trebuie facute investitii in dotarea cu aparatura medicala”, a precizat un doctor de familie dintr-o localitate ieseana. In mediul rural, cabinetele medicilor de familie trebuie sa treaca prin multe transformari in privinta dotarilor necesare pentru a putea asigura asistenta medicala de baza. Mai multi doctori de familie sustin ca inca trebuie sa mai studieze fiecare prevedere pentru a putea genera unele concluzii. Pana la 1 aprilie, toti medicii de familie vor avea timp sa-si faca temele si sa se puna la curent cu schimbarile „revolutionare” trambitate de ministrul Sanatatii. Pentru cele mai multe afectiuni, vom avea dreptul la patru consultatii gratuite pe an in policlinici. Pentru pneumonie, ulcer, diabet tip II sau hepatite necomplicate nu vor mai fi acceptate internari in spital. Vom putea efectua gratuit in policlinici endoscopii si cele mai multe analize de sange uzuale, iar medicul de familie va fi obligat sa ne consulte anual copilul pana ce acesta implineste 18 ani. Efectele aplicarii pachetului vor putea fi evidentiate mult mai bine dupa introducerea cardului electronic. In judetul Iasi, sunt 444 de doctori de familie in contract de furnizare servicii medicale cu Casa de Asigurari de Sanatate Iasi (CAS).

  

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements

Related posts

Incendii cu pagube materiale la Pașcani și Tătăruși

Redacția

Copiii, în tabere cu voucherele de vacanță ale părinților

Redacția

Nord-estul Românie, cea mai săracă regiune din U.E.

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site