NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Tineri atoreni din Paşcani, în pelerinaj la mănăstirea românească din Namur-Belgia

În perioada 6-12 februarie 2014, un grup de tineri din cadrul Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR) – filiala Pașcani, sub îndrumarea părintelui Dumitru Rusu și a părintelui Ionuț Ailincăi, au mers în pelerinaj la Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Namur-Belgia. Membrii atoreni i-au vizitat pe prietenii lor care fac parte din frăţia tinerilor ortodocşi Nepsis din Belgia.

 Un grup de tineri din cadrul ATOR – filiala Paşcani a fost prezent timp de o săptămână în Belgia, pentru a-i cunoaşte pe membrii Asociației Nepsis din Belgia şi pe pr. Ciprian Grădinaru, parohul bisericii din Namur. Membrii atoreni au fost cazaţi la Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului” din Namur, unde au aflat mai multe lucruri despre Ortodoxia românească din străinătate. Maicile de la mănăstire, s-au ostenit în fiecare zi cu pregătirile și au bucurat cu bucate calde. Dragostea acestora, manifestată prin grija față de aproapele, i-a atras pe românii aflați chiar și în afara granițelor Belgiei. Părintele Ciprian Grădinaru, prin bunăvoința lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, și cu ajutorul credincioșilor, a reușit să ridice mănăstirea din Namur. Aici, zeci de români, împreună cu puncii lor vin de la zeci şi chiar sute de kilometri distanță pentru a se ruga în cadrul Sfintei Liturghii. “Orine păşeşte pargul acestei aşezări monahale poate simţi unitatea care există între credincioși. După săvârșirea Sfintei Liturghii, românii servesc o masă caldă împreună, pregătită de maici și de credincioșii rânduiți. După agapă, credincioșii zăbovesc pentru cuvântul de folos pe care-l împărtășește părintele Ciprian Grădinaru sau un alt slujitor invitat. Apoi, au loc discuţii cu cei prezenţi despre ceea ce îi macină cu privire la viața lor duhovnicească și la viața de zi cu zi. Dialogul intens nu este perturbat însă de prezența copiilor. Aceștia au și ei un loc special amenajat, în care fie o măicuță, fie un părinte desemnat de grup, îi supraveghează pe timpul desfășurării convorbirilor duhovnicești. Românii din străinătate sunt preocupați de rugăciune. Îşi doresc din tot sufletul să ajute, fiind deschiși către oricine le cere ajutorul. Ne-am convins de acest aspect, când pr. Ionuț Ailincăi şi pr. Dumitru Rusu au povestit românilor de acolo despre experiențele preoților din parohiile sărace din țară şi despre faptul că mulți copii nu-și mai pot continua studiile din cauza lipsurilor financiare. Astfel s-au preconizat un numar de burse pentru copiii din zona Paşcani”, a relatat Ionuț Gândac, membru în cadrul ATOR – Pașcani.

Întâlnire cu tinerii care fac parte din Nepsis

  

Pe parcursul celor şapte zile, atorenii din Paşcani au aflat care sunt activităţile tinerilor Nepsis din Bruxelles. Gabriela Pipirig, președinta Asociației Nepsis din Belgia, s-a ocupat de găzduirea memebrilor ATOR – Paşcani. “Pe această cale îi mulțumim și îi rămânem profund recunoscători. Mulţumim și lui Petru Irimia, un român care ne-a fost ghid în orașul Bruge, orășel mic, frumos și bogat din punct de vedere cultural, numit și «Veneția Nordului». În următoarele zile ne-am îndreptat pașii către Parlamentul European și spre muzeul acestuia. N-am putut trece cu vederea clădirile ce îmbinau armonios arhitectura secolelor trecute și care ne-au creat impresia unei atenții deosebite a statului belgian în vederea protejării patrimoniului cultural autohton. În ultima seară a șederii noastre la Bruxelles, ne-am întâlnit cu o tinerii care fac parte din Nepsis-Belgia. Mulțumim protosinghelului Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Asociații și Fundații din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, Protopopiatului Pașcani și părintelui Ciprian Grădinaru de la Mănăstirea Namur pentru încurajarea, sfatul și sprijinul acordat”, a adăugat Ionuț Gândac, membru în cadrul ATOR – Pașcani. Așezământul monahal “Adormirea Maicii Domnului” din Namur are o suprafața de 5000 de metri pătraţi, şi cuprinde biserica și un imobil unde sunt amenajate chiliile maicilor, un paraclis, o trapeză, o bibliotecă frumoasă, camere pentru oaspeți, un atelier de pictură și un altul de olărit. De doi ani aici se oficiază slujbe, au loc întâlniri duhovnicești, cateheze pentru copii, cursuri de iconografie și muzică bizantină.

Advertisements
Advertisements

sursa Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Revoltator! Imagini incredibile cu un preot intr-un tren din gara Pascani – FOTO, VIDEO

Redacția

Sâmbăta Mare: Ultima zi din Săptămâna Patimilor și din Postul Paştilor. Ce e bine să faci înainte de Învierea Domnuluia Domnului

Redacția

Bacalaureat 2021. Absolvenții de liceu susțin proba scrisă la alegere a profilului și specializării

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site