RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un sfert dintre copiii prematuri riscă să orbească

Zeci de copii născuţi prematur riscă să îşi piardă vederea dacă mamele acestora nu res­pectă sfaturile medicilor la momentul exter­nării. Un procent de 27% dintre bebeluşii prematur care au ajuns sau care s-au născut în anul 2017 la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi au dezvoltat retinopatie de prematuritate, fiind în pericol de orbire.

 

  

Mai mult, 4% dintre aceştia au prezentat un grad mare de retinopatie, necesitând intervenţie cu laser pentru a nu-şi pierde vederea, fiind vorba concret despre 11 cazuri.

„Prematurii mici, mai ales cei sub 32 de săptămâni de gestaţie au risc crescut de a dezvolta o patologie oculară, retinopatie de prematuritate, care poate duce la orbire dacă nu este tratată. Este o boală a ochiului care nu este bine dez­voltat din cauza prematurităţii şi care are ca factor de risc principal administrarea de oxigen. Toată lumea trebuie să ştie că oxigenul este benefic, dar are şi efecte secundare pe termen lung, printre care şi această patologie care poate să apară“, a explicat prof. dr. Maria Stamatin, medic primar neonatolog şi şefa Centrului Regional de Terapie Intensivă Neonatală de la Mater­nitatea „Cuza Vodă“.

Astfel, orice copil născut înainte de termenul de 32 de săp­tămâni de gestaţie trece în maternitate printr-o evaluare oftalmologică, care se face la câ­teva săptămâni de la naştere.

În funcţie de modul în care evoluează, medicul oftalmolog poate recomanda părinţilor mai multe controale periodice. Alături de această patologie, prematurii se mai pot confrunta şi cu patologie pulmonară, care apare dacă micuţul este ventilat mecanic pe perioade mari de timp. Boala cronică pulmonară împreună cu insuficienţa respiratorie cronică poate să ducă la deces în primii doi ani de viaţă.

Din anul 2004 în cadrul maternităţii există un medic oftalmolog care face aceste evaluări, existând aparatura necesară în acest sens. Medicii neonatologi mai spun că, din păcate, există multe cazuri de mame care, după ce ies din maternitate, uită să mai facă acele controale necesare, iar copiii ajung în stadii inoperabile, şi astfel îşi pierd vederea.

„Pe scrisoarea medicală pe care mama o primeşte la externare scrie că neprezentarea la acest control poate duce la orbire. De altfel, orice neprezentare la programul de urmărire care este pe o perioadă de doi ani, poate avea consecinţe nefaste. Familiile trebuie să înţeleagă că neprezentarea la aceste evaluări oftalmologice poate duce la dezlipire de retină şi orbire, şi atunci nu se mai poate face nimic“, a completat medicul ieşean.

În momentul de faţă, în majoritatea maternităţilor de nivel III cum este şi Maternitatea „Cuza Vodă“ există medici care evaluează şi care pot pune diagnosticul de retinopatie, dar tratamentul cu laser se poate face în regiunea Moldovei doar la Iaşi.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Acizi grași saturați: Grăsimile din alimentație și beneficiile pentru organism

Redacția

Andrei Baciu: Vaccinurile ne protejează şi de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2

Redacția

Interes crescut din partea pășcănenilor pentru posturile scoase la concurs de Spitalul Municipal

Iulia Huțanu
Încarcă...