O nouă cercetare condusă de Facultatea de Farmacie a Universităţii din Pittsburgh pune în lumină procesele care duc la fibroza hepatică şi sugerează o nouă abordare de tratament pentru această afecţiune comună şi gravă, transmite News.ro.
Fibroza hepatică reprezintă formarea de cicatrici tisulare în ficat ca urmare a inflamaţiei şi leziunilor cronice. În timp, fibroza poate afecta funcţia hepatică şi poate duce la ciroză sau chiar cancer hepatic.
Printre persoanele expuse riscului se numără cele cu hepatită virală cronică, obezitate, diabet şi consum excesiv de alcool.
Depistarea precoce şi intervenţia sunt esenţiale pentru a preveni evoluţia către boli hepatice mai grave.
În prezent, nu există medicamente probate care să trateze în mod specific fibroza hepatică. Singura opţiune de tratament este tratarea bolilor care cauzează fibroza hepatică în primul rând, cum ar fi hepatita, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 şi boala hepatică alcoolică, explică într-un comunicat autorul principal, dr. Wen Xie, care a condus studiul.
Măsurile preventive includ evitarea excesului de alcool, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi depistarea precoce a bolilor hepatice pentru a preveni avansarea fibrozei către ciroză sau insuficienţă hepatică.
Celulele stelate hepatice (HSC) sunt un tip unic de celule din ficat.
» Citește continuarea pe pagina autorului