RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Un cuplu din apropiere de Pașcani a investit sute de mii de lei într-o pasiune. Acum sunt singurii din zonă care au o astfel de afacere


Un cuplu din judetul Iasi a demonstrat ca in cativa ani de zile, cu multa munca si ambitie, poti sa fii un exemplu pentru toti cei care vor sa aiba o afacere in domeniul agricol sau pur si simplu, isi doresc o viata linistita la tara. Acestia au renuntat la profesiile lor si pentru ca iubesc viata la tara, au investit intr-o ferma de animale.

Au inceput cu cateva pasari si o singura vacuta, iar treptat, au ajuns mandria comunei Alexandru Ioan Cuza. Cu banii economisiti si altii primiti de la Uniunea Europeana, au infiintat pe numai un hectar o gospodarie la care orice orasean, si nu numai, viseaza. Madalina si Marcel Stefanuca spun ca pentru a reusi in tot ceea ce fac trebuie sa munceasca, sa fie perseverenti si sa se informeze.

“Noi ne-am descurcat pe cont propriu si pentru ca am inceput sa ne atasam de animale, am mai cumparat pe parcurs. Ne-am atasat mult de ele. De exemplu, noi nu le sacrificam pentru ca ne este mila. Chemam pe cineva sa ne ajute, iar medicul veterinar este in permanenta la noi. Niciunul dintre noi nu are studii in domeniu, dar ne-am informat pentru ca ne place sa stim ce trebuie sa facem”, a spus Marcel Stefanuca.

  

De la profesor la agricultor

Cei doi ieseni au renuntat la profesiile lor cu vechime pentru a construi gospodaria in satul Volintiresti, din comuna Alexandru Ioan Cuza. “Noi am plecat din invatamant cand ne-am apucat de ferma. Eu am fost profesor de sport si pentru ca nu reuseam sa tin o familie cu cateva sute de lei, am renuntat. Faceam naveta, salariile erau mici, cum sunt si acum, si nu castigam aproape nimic. In cele din urma am decis sa marim ferma. Niciunul nu e specializat pe agricultura. Sotia are studii juridice iar acum lucreaza la biblioteca. Acest lucru nu ne-a impiedicat sa invatam pe parcurs. In aceasta zona altceva in afara de agricultura nu merge”, a mai spus Marcel Stefanuca. Initial, ferma din Volintiresti avea doar cateva pasari si o singura vaca. Treptat, cei doi fermieri au cumparat alte vaci, porci si oi. Acum au un efectiv de 25 de vaci de lapte si carne, din rasele Holstein, Charolaise si Angus, 50 de oi, pasari de toate felurile si mai multi porci. Ferma exista de 7 ani insa anul trecut au obtinut si fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. Au obtinut prin intermediul GAL (Grup de Actiune Locala) Iasi Sud-Vest 20.000 de euro iar banii i-au investit in achizitionarea unui teren.

“Valoarea totala a proiectului este de 36.000 de euro iar restul banilor ii vom investi in utilaje agricole pe care o sa le folosim la culturi, sa asiguram furajarea. Pana acum tot de pe pamantul cumparat cu banii de la Uniunea Europeana am hranit animalele. Important era terenul pentru ca arendarea ne costa mai mult si de aceea ne-am straduit sa il cumparam. A costat 40.000 de lei. Pe langa banii europeni, am mai investit 120.000 de lei in cele doua grajduri. Cu proiectul ne-au ajutat si cei de la APIA Pascani, firma de consultanta si cei de la GAL. Doamna de la APIA a venit din concediu sa ne rezolve cu hartiile”, a spus Madalina Stefanuca.

Animalele sunt rasfatate cu muzica

Gospodaria din Volintiresti este ca o mare familie. Animalele sunt cele mai importante de aceea sunt hranite cu furaje de calitate, rasfatate cu muzica iar medicul veterinar e prezent aproape in fiecare zi pentru a le supraveghea. Astfel, la orice ora din zi si din noapte familia Stefanuca are grija de animale, sa nu le lipseasca nimic. “Noi facem doua schimburi. Sotul e ziua iar eu noaptea pentru ca trebuie sa fiu atenta acum la scroafa si la purcelusi. Avem si doi baieti care ne ajuta iar pe medicul veterinar il sunam cand este orice problema. Vacutele au muzica pentru relaxare. In aceasta perioada avem si noi membri, vitelusi dar si mielusei. Ultima vacuta, Crina, e fatata de Florii”,  a spus Madalina Stefanuca. Animalele sunt hranite cu 22 de kilograme de furaje zilnic, din productie proprie. In fiecare zi, de la vacute se colecteaza 80-100 de litri pe zi. Produsele ajung la abonatii din Pascani dar si in comunele invecinate la iesenii care cumpara zilnic. “Am vrea sa ne extindem, sa facem un centru de colectare a laptelui, o linie de procesare. Mai bine zis, un circuit inchis care ne-ar ajuta mult. La noi nu s-a putut face o asociatie iar pentru achizitionarea tancurilor de racire este nevoie de un efectiv mai mare de animale. Nu o sa renuntam niciodata la animale pentru ca fac parte din sufletul nostru”, a mai spus Marcel Stefanuca.

sursa www.bzi.ro

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Cîțu: Subiectul reducerii accizei la carburanți a fost închis în coaliție. Dacă vrem preț scăzut, ai nevoie de un șoc de productivitate

Redacția

(P) Investiţiile importante cer angajaţi pe măsură

Redacția

Se închide târgul auto de la Bacău. Terenul va fi scos la vanzare. Dedeman construiește în acea zonă un complex asemănător cu Palas Iași

Redacția
Încarcă...