NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Un copil de 10 ani și-a pus ștreangul de gât

Tragedie cumplită: un băiat de zece ani din localitatea Hălceni, comuna Şipote, județul Iași a încercat să se spânzure sâmbătă dimineaţa, după ce părinţii săi au refuzat să-l ia şi pe el la un praznic.

Copilul a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei de un frate mai mic decât el, care a reuşit să-i anunţe pe ceilalţi fraţi. În cele din urmă, funia cu care băiatul a vrut să-şi pună capăt zilelor a fost tăiată de unul dintre ceilalţi şapte fraţi ai săi, cu numai un an mai mic.

„Sunt nevoiaşi, dar se îngrijesc de copii“

„Copilul în vârstă de 10 ani, supărat că familia nu a vrut să îl ia la un praznic, ar fi încercat să se sinucidă într-o anexă a gospodăriei. El a fost găsit de un frate care i-a tăiat funia“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei Iaşi. Copilul găsit fără suflare a fost resuscitat de echipajul SMURD de pe elicopter şi apoi internat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“. „Noi am fost contactaţi de ISU Iaşi şi am trimis echipa noastră voluntară să ghideze elicopterul către o zonă în care se putea ateriza. Pe urmă, am luat cu o maşină de a noastră echipa, medicul şi asistenţii, şi i-am dus acasă la familia respectivă, unde au început manevrele de resuscitare“, ne-a explicat Ionel Ni­curiuc, primarul comunei Şipote. Echipa SMURD a reuşit după câ­teva minute să repornească inima băiatului aflat în stop cardio-respirator, însă micuţul a fost internat în stare gravă la Spitlul de Copii. 

„Pacientul minor a fost re­suscitat de echipajul SMURD care a ajuns la faţa locului, iar acum este intubat şi ventilat mecanic, în comă profundă anoxică (n.r., stare de comă în care la nivelul creierului apar le­ziuni grave)“, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef SMURD Iaşi. Ieri, starea copilului se menţinea la fel de gravă, fără modificări, băiatul fiind internat în Secţia ATI a Spitalului de Copii. 

Potrivit asistentului social din comuna Şipote, băiatul care a încercat să se spânzure provine dintr-o familie numeroasă, cu opt copii, care trăieşte din ajutorul social şi din banii pe care tatăl îi câştigă păzind vitele din sat. „Copiii au vârste diferite, unii nici nu merg la grădiniţă, alţii sunt la şcoală, şi au şi o fată mai mare, măritată. Părinţii au vârstele cuprinse între 45-50 de ani şi lucrează doar tatăl, mama fiind casnică. Aşa nevoiaşi cum sunt, se îngrijesc de copii, însă nu ştiu exact ce s-a întâmplat de data asta. Mâine (n.r., azi) mer­gem la faţa locului şi vom avea mai multe detalii“, a su­bliniat Maria Moşneguţu, asistent so­cial în comuna Şipote. Deocam­dată, primăria, prin asistentul social, va derula o anchetă ale cărei rezultate vor fi comunicate Direcţiei Generale de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Co­pilului (DGASPC), care la rândul ei va decide care vor fi paşii de urmat pentru siguranţa celorlalţi minori ai familiei. „Sigur că-i vom consilia pe ceilalţi copii, însă este prematur să spunem că-i vom lua pe ceilalţi fraţi din familie, pentru că în cazul acesta nu este vorba despre neglijenţă sau pu­nerea în pericol a copilului de către părinţii săi, ci despre un gest făcut de minor la supărare“, a spus Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

Opinia psihologului

Psihologul contactat de „Zia­rul de Iaşi“ pentru a-şi exprima o părere în legătură cu astfel de cazuri extreme a precizat că refuzul părinţilor de a-l lua pe copil la praznic nu ar constitui motivul pentru care minorul a vrut să se sinucidă, ci ocazia de a-şi manifesta o frustrare ţinută în interior de mai mult timp. „Co­pilul nu a încercat să se spân­zure pentru că părinţii nu l-au luat la praznic. Cred că trebuie săpat în altă parte şi verificat ce s-a întâmplat în ultimul timp în familie, ce relaţie a avut copilul cu persoana pentru care se făcea praz­nicul, poate. Dacă încerca să se sinucidă pentru că nu l-au lăsat la discotecă, era altă discuţie şi poate înţelegeam. Dar, în situaţia de faţă, gestul trebuie analizat într-un context larg, mai ales că băiatul are o vârstă fragedă“, a precizat dr. Florentina Căuia, psiholog.

Spe­cialistul a mai precizat că depresia la copii se manifestă diferit faţă de cea de la adult, minorul mascând semnele acesteia, cu toate că suferă. „Copilul suferă, dar se joacă în acelaşi timp. Gestul mi­norului de a se sinucide prin spân­zurare, cea mai gravă me­todă posibilă, arată că el şi-a pregătit conştient locul şi obiec­tele cu care să-şi pună în aplicare planul, ceea ce arată că nu este vorba despre o decizie de mo­ment. Eu am mai întâlnit astfel de cazuri, dar în conjuncturi total diferite, atunci când părinţii erau neglijenţi cu copiii sau când în familie erau certuri mereu, sau când unul dintre părinţi era plecat în străinătate“, a adăugat dr. Florentina Căuia.

citiți articolul complet pe www.ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

loading...
Advertisements

Related posts

Elevele din Ruginoasa care au găsit un portofel și l-au înapoiat vor primi plachete în semn de recunoaștere de la IPJ Iași

Teona Gherasim

(VIDEO) Beat peste măsură, a intrat cu mașina într-o țeavă de gaz. Riscă să ajungă după gratii

Redacția

La volan cu o alcoolemie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site