Redeschiderea Palatului Culturii va costa autorităţile locale jumătate de milion de lei.
Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ a iniţiat mai multe activităţi în pregătire şi în ziua de 27 aprilie, la eveniment urmând să participe importante oficialităţi, diplomaţi, academicieni şi oameni de cultură. Pentru o bună organizare a manifestărilor, instituţia de cultură a propus Primăriei Iaşi încheierea unui acord, prin care municipalitatea îşi va asuma finanţarea cu 450.000 lei a acţiunilor, în timp ce Complexul Muzeal va contribui cu suma de 303.700 lei.
„Acest eveniment va fi marcat prin deschiderea mai multor expoziţii temporare ce vor etala piese de excepţie din colecţiile muzeelor componente, la care publicul vizitator nu a avut acces în perioada în care Palatul Culturii a fost închis pentru restaurare, acţiuni ce necesită luarea unor măsuri suplimentare de amenajare a spaţiilor de expunere“, se arată într-un referat de specialitate întocmit de oficialii primăriei.
Din bugetul total de peste 750.000 lei, o sumă de 50.000 lei va fi utilizată, la propunerea municipalităţii, pentru promovarea evenimentului. În afară de piesele din patrimoniul celor patru muzee din cadrul Complexului Muzeal, instituţia va organiza două expoziţii intitulate„Aurul şi argintul românesc“ şi „Artă şi ceremonial la mesele Regale“.
Reprezentanţii instituţiei de cultură spun că expoziţiile necesită, pe lângă o amenajare corespunzătoare a spaţiilor de expunere, asigurarea unui mobilier adecvat, a unor sisteme de securizare şi perdele de protecţie.
În acordul dintre primărie şi Complexul Muzeal se menţionează că evenimentul din 27 aprilie va fi unul „de talie naţională“.
Lucrările la Palatul Culturii s-au desfăşurat în perioada 2008 – 2016 şi, în prezent, sunt desfăşurate activităţi de aranjare a exponatelor în vederea redării în circuitul de vizitate a tuturor spaţiilor. Monumentul istoric adăposteşte peste 100.000 de piese de patrimoniu dintre care un număr considerabil sunt incluse în clasa „tezaur“ şi cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei(1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“ (1955) şi Centrul de Conservare – Resturare a Patrimoniului Cultural (1975).
Investiţia în reabilitarea Palatului Culturii s-a ridicat la 26 milioane euro, fondurile fiind asigurate prin intermediul unui program naţional de reabilitare a monumentelor istorice.
Complexul Muzeal Moldova a adresat o invitaţie ieşenilor să participe la redeschiderea obiectivului şi pe Facebook, iar, până ieri după-amiază, peste 11.000 de persoane s-au declarat interesate de eveniment, iar alte peste 5.000 au susţinut că vor fi prezente.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}