RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Trenul „UNIREA”, modernizat la Electroputere VFU Paşcani, a trecut astăzi pentru prima dată Prutul

Astăzi, în prezenţa autorităților și a reprezentanţilor ministerelor transporturilor din România şi Republica Moldova a fost inaugurată legătura feroviară dintre Chişinău şi Iaşi .

Punerea în funcţiune a rutei a fost convenită la 8 septembrie, în cadrul unei întrevederi, desfăşurate la Iaşi, a miniştrilor transporturilor din cele două ţări. Cel mai modern tren din Republica Moldova, potrivit reprezentanţilor Căilor Ferate de la Chişinău, va face legătura între actuala şi vechea capitală a Moldovei.

  

Potrivit directorului general al CFM, Iurie Topală, noua garnitură este dotată cu Wi-Fi şi aer condiţionat şi va oferi condiţiile necesare pentru o călătorie rapidă şi comodă. Pe teritoriul Republicii Moldova, trenul se va opri la Călăraşi şi Ungheni. În România, acesta nu se va opri decât la staţia de destianţie – Socola, situată la periferia municipiului Iaşi. De aici, adminsitraţia Iaşului va pune la dispoziţia călătorilor mijloace de transport în comun către diferite zone, dar şi către principalele magazine şi centre comerciale din localitate, a menţionat

 Garnitura pleacă din gara Chişinău la ora 6,17 şi după aproximativ 3 ore ajunge în staţia de cale ferată Socola din municipiul Iaşi. Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a precizat că trenul se va numi „Unirea”.

 La rândul său, primarul interimar al Iaşului, Mihai Chirica, a declarat că evenimentul de astăzi precede momentul din 2018 când vor fi marcaţi 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

 De asemenea, ministrul transporturilor din Republica Moldova, Iurie Chirinciuc, a declarat că se doreşte introducerea a două curse pe zi faţă de una cât este în prezent.

 Noua cursă va circula zilnic, începând de astăzi (30 septembrie) şi va porni din Chişinău la ora 6:17 minute, iar din Iaşi, seara, la ora 17:20, preţul biletelor variind între şase şi opt euro, în funcţie de clasa pentru care se va opta. Copiii vor avea reducere de jumătate de preţ. Durata călătoriei va fi de aproximativ trei ore.

Acest tren va circula pe ecartament larg (1520 mm), fiind format dintr-un automotor CFMmodernizat laElectroputere VFU Pașcani (parte din grupul Grampet al lui Gruia Stoica) cu 260 de locuri. Trenul, dotat cu wi-fi și aer condiționat și este format din 4 vagoane.

 sursa www.7est.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Clienții casnici cu un singur loc de consum vor beneficia automat de plafonarea prețurilor la energie

Redacția

Vremea 13 noiembrie – 11 decembrie 2023. Răcire în toată țara, revin ploile. La munte va fi iarnă cu lapoviță, ninsori și viscol

Redacția

Procurorii DNA și patru dintre inculpații din dosarul „Perla Negră” au atacat hotătârea judecătorilor prin care primarul Dumitru Pantazi a fost achitat!

Răzvan Grecu
Încarcă...