RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Trei noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină la Iaşi: Strunga, Sârca, Hălăuceşti

Acestea vor fi amenajate în localităţile Strunga, Sârca şi Hălăuceşti. Până şi la acest capitol Guvernul „şuntează“ Iaşul: pentru extindere, cei mai mulţi bani din ţară le primesc staţiile zonale din Timiş – judeţul premierului, şi Oltenia – zona din care face parte şi judeţul de baştină al liderului PSD, dar şi din care provin cei mai mulţi miniştri ai guvernului actual.

 

Ministerul Agriculturii va lansa o procedură pentru amenajarea în judeţul Iaşi a unor noi puncte de lansare de rachete antigrindină. Potrivit reprezentanţilor autorităţii centrale, în acest an sunt prevăzute a fi construite în cadrul Grupului Cotnari trei puncte de lansare: Strunga, Sârca şi Hălăuceşti.

  

„Astfel se va asigura o protecţie eficientă a căderilor de grindină a zonei Târgu Frumos (zona Cucuteni, Costeşti, Bălţaţi, Ion Neculce, Balş şi oraşul Târgu Frumos). Având în vedere repartizarea fondurilor bugetare realizată abia în luna martie, urmează demararea procedurii de achiziţie pentru realizarea acestor puncte de lansare din Grupul Cotnari“, se arată într-o adresă a Ministerului Agriculturi, publicată pe site-ul Senatului ca răspuns la o interpelare pe această temă formulată de senatorul PSD de Iaşi Vasile Toma.

Conform documentului, în Grupul Cotnari sunt operaţionale cinci puncte de lansare, iar alte patru vor intra în omologare pe parcursul acestui an în Grupul Huşi (Creţeşti, Buneşti-Avereşti, Codăeşti şi Soleşti). Astfel, până la sfârşitul anului 2017, suprafaţa de protecţie a unităţii de combatere Moldova 1 Iaşi, care cuprinde cele două grupuri mai sus menţionate, va ajunge la circa 177.000 ha. Unitatea de combatere a grindinei de la Iaşi a fost inaugurată în toamna anului 2015.

De remarcat că, inclusiv la acest capitol, Iaşul este oarecum defavorizat în alocarea de fonduri. În Hotărârea de Guvern 70/2017, unitatea de la Iaşi beneficiază de fonduri de la bugetul de stat în valoare de 4,4 milioane lei. În total, la nivel naţional, sunt prevăzute investiţii de 21 milioane lei. Cele mai mari finanţări sunt însă acordate în staţiile arondate centrelor din Oltenia, adică 6,8 milioane lei, cu 55% mai mult decât în Moldova – Iaşi, şi în cele arondate centrelor din Timiş: 6,6 milioane lei, cu 50% mai mult decât la Iaşi. O explicaţie ar putea fi faptul că din judeţele Olteniei provind cei mai mulţi miniştri ai Guvernului, inclusiv preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fiind originar dintr-un judeţ arondat din acest punct de vedere Olteniei, în timp ce Timiş este judeţul de provenienţă al premierului Sorin Grindeanu.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Finalizarea lucrărilor de asfaltare pe două străzi din zona vale, înainte de termen

Oana Cordoneanu

Te Rox Prod Pașcani pregătește o investiție în Ruginoasa

Marius Parteni

Rectificare: Consilierul Sorin Olariu nu face parte din Comisia de evaluare a ofertelor pentru închirierea spațiilor deținute de Primărie

Răzvan Grecu
Încarcă...