RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Traian Bița – o fire corectă, fidelă ideilor curate

În seara zilei de 8 iulie, într-un accident la pescuit, în urma căruia s-a electrocutat, s-a stins din viață cel care a fost Traian Bița, la vârsta de 79 de ani.

Privit de pășcăneni ca o fire corectă, fidelă ideilor curate, acest om reprezintă pentru mulți pășcăneni un adevărat model de viață, despre care nu s-a auzit vreodată să fi făcut vreun compromis care să-l abată de la ideile sale.

Defunctul și-a început studiile la Pașcani, unde l-a avut ca profesor pe academicianul Constantin Ciopraga, apoi și-a continuat studiile la Brașov, la Colegiul „Andrei Șaguna”. Revenind pe plaiurile natale, a studiat la Școala Medie Tehnică din Iași, ajungând ulterior să ocupe mai multe funcții importante în cadrul Consiliului Județean Iași și Primăriei Pașcani. În ce privește aportul adus de acesta orașului nostru, lucrând în cadrul Serviciului de Urbanism, lui Traian Bița i se datorează construcția Școlii „Iordache Cantacuzino”, mai multe blocuri din oraș și castelului de apă din Hărmănești. 

  

Pe lângă activitățile curente, răposatul a ajuns în atenția marelui public prin pasiunea sa pentru numismatică și colecțiile de filatelie, obiecte de cult și de folclor, arheologie și carte veche, exprimându-și dorința, pe timpul vieți, de a dona rodul muncii sale de o viață Muzeului Municipal Pașcani, atunci când instituția va dobândi un spațiu corespunzător. „E greu să vorbești despre un om pe care l-ai văzut deunăzi. Întotdeuna eu l-am asemănat pe Traian Bița unui celebru arheolog german autodidact, Heinrich Schliemann, care la jumătatea secolului al XIX -lea, a descoperit Troia. Cred că, dacă ar fi trăit în alte vremuri, Traian Bița ar fi fost la fel de cunoscut și de apreciat ca academicienii acestei țări”, a declarat Mărioara Preutu, directoarea Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu”.

Totodată, a publicat diverse materiale în reviste de specialitate, cu privire la cercetările istorice întreprinse și domeniul arheologiei, dobândind numeroase premii.

În urma sa rămâne o soție îndurerată, 4 copii și 4 nepoței, care îi vor simți de acum încolo lipsa, alături de toți aceia care l-au cunoscut. „Traian Bița a adus multe bucurii bisericii noastre și familiei sale, lăsând în urmă o soție îndoliată, 4 copii și 4 nepoței. El s-a ocupat de prima zonă din Pașcani, cea a Fântânelelor, făcând cercetări arheologice în urma cărora a demonstrat atestarea documentară a Pașcaniului din anul 1446. Vă invităm pe cât mai mulți dintre dumneavoastră să veniți la înmormântare ca semn de omagiu, respect și aducere aminte pentru tot ce a făcut Traian Bița. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat părintele Dumitru Cristea, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, la orele 12.00, la Biserica „Sfântul Gheorghe”, din zona Fântânele.

 

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Ce ne rezervă 2018? Aflați ce spun specialiştii ieșeni despre apropierea unei noi crize

Redacția

Un nou fenomen ia naștere în școli: bullying din cauza vaccinării

Redacția

Patru copii au fost lăsați singuri în frig și fără hrană timp de două zile. Părinții erau în stare de ebrietate. Imagini surprinse în „casa groazei” dintr-un sat din județul Iași

Redacția
Încarcă...