NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Tradiționalul Plugușorul de la Lunca Pașcani a jucat ieri colacii (VIDEO)

Au jucat colacii ieri după amiază în centrul satului. Plugușorul Lunca Pașcani continuă tradiția care datează din străbuni. Opt băieți și șapte fete împreună cu un plugar şi un urător colindă prin zonă în preajma Crăciunului şi Anului Nou îmbrăcaţi în portul popular. În ajunul Anului Nou merg în centrul satului unde ură sătenii. Tradiția acestei formații se încheie pe data de 2 ianuarie, odată cu Jocul Colacului, dar și balul de seară.

 

Ieri după amiază, luncașii au mers în centrul satului, pentru a desemna colacul cel mai frumos ornat de partea feminină a perechii.  Acesta este purtat mândru în pași de dans de fiecare pereche, apoi celor prezenți în sală le revin datoria să-și aclame preferații prin aplauze. Această numire a câștigătorilor a fost introdusă de câteva generații încoace care au schimbat tradiția.

În acest an, tinerii câștigători au fost: Ionuț Axinte, Moroșanu Elena, Epure Daniel Locul, Pandel Andreea și Rusu Ionel.

Reamintim faptul că în anii trecuți atât Jocul Colacilor cât și balul se țineau în Caminul Cultural, însă datorită sistării lucrărilor la clădire, de doi ani de zile evenimentul se ține în stradă.

{youtube}mpf4CmNqqgo&feature=youtu.be{/youtube}

 

loading...
Advertisements

Related posts

ANAF face o schimbare importantă, la final de 2016. Românii riscă penalităţi grave

Redacția

Mickey si prietenii săi vin la Târgu Frumos, într-un spectacol muzical pentru copii

Oana Cordoneanu

O săptămână cu totul altfel la Colegiul Tehnic C.F. “Unirea” Pașcani: Teatru, dans, cântec, film, fotografie, dezbateri și invitați numeroși

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site