NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Tradiții și obiceiuri de Sărbătoarea Luminii-21 noiembrie

Joi, 21 noiembrie, crestinii sarbatoresc intrarea in Biserica a Maicii Domnului, sarbatoare ce comemoreaza aducerea Fecioarei Maria la Templu de catre parintii ei, Sfintii Ioachim si Ana. In traditia populara, aceasta sarbatoare este numita si Ovidenie, iar ziua este una magica.  Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa poate fi buna de leac in diverse boli.

Pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, numita si Ovidenie, se aprind luminari pentru copiii nebotezati, dar si pentru morti pentru a avea cale luminata pe cealalta lume. Se impart nuci, colaci si turte de malai, scrie unica.ro.

In dimineata zilei de 21 noiembrie, batranele luau din livada o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, pe care le pastrau in camara, despre care spuneau caci se credea ca sunt bune de friguri in tot anul.

Magia viziunii privind nasterea lui Iisus Hristos capata valente magice pentru clarvazatoare. Se spune ca in aceasta zi cerul se deschide si animalele vorbesc, iar batranele cu har descanta mai bine.

In noaptea de Ovidenie se spune ca descantatoarele fac „privegherea apei”. Femeile pun un vas cu apa peste noapte pe care o folosesc pentru dureri de piept si cap sau pentru vedere. Batranele de la sate mai cred si astazi ca cerul se deschide si se vede casa lui Dumnezeu, iar animalele vorbesc si numai cei curati la suflet pot vedea „dincolo”. 

  

Tot in traditia populara, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii, scrie crestinortodox.ro. Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de sec. al VI-lea. Exista astfel o mentiune a ei din sec. al IV-lea, facuta de Sf. Grigorie de Nyssa. Se pare ca data de 21 noiembrie reprezinta data sfintirii unei biserici cu acest hram in 543 (biserica ridicata de Iustinian cel Mare langa zidul ruinat al Templului). Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.

sursa crestinortodox.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Sarbatoarea Sfantului Nicolae, cea a bucuriei de a darui

Redacția

11 noiembrie – Sf.Mina

Redacția

15.000 de credincioşi catolici din Europa sunt aşteptaţi la Iaşi pentru slujba de beatificare a episcopului Anton Durcovici

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site