NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Totul despre pestă. Este cazul să ne temem de ceva? Ce spun crescătorii ieşeni de porci?

Boala care a făcut ravagii economice în ţară se apropie tot mai mult de Iaşi. Nu mai puţin de 700 de focare de pestă porcină au fost instituite oficial, sute de mii de animale fiind deja ucise.

Marii producători locali stau ca pe baricade: atacul pestei în judeţ le-ar provoca lovituri de milioane de lei: una e să vinzi carnea procesată de tine, alta e să te despăgubească statul la kilogram în viu. „Vor creşte importurile. Deja importăm din Ungaria cam toată carnea de porc pe care o produce“, spune şeful Camerei de Comerţ Iaşi. O altă întrebare nu e clară, printre consumatori: de ce nu am avea voie să mâncăm carne de porc infestat, câtă vreme boala nu interacţionează deloc cu omul? Răspunde vocea cea mai autorizată din Iaşi: decanul Facultăţii de Medicină Veterinară.

  

Crescătorii de porci din judeţ stau de câteva săptămâni pe baricade: pesta porcină pare că se apropie de Iaşi. În nu mai puţin de 10 judeţe din ţară s-au ucis sute de mii de porcii în ferme şi gospodării, în urma focarelor de pestă confirmate. Chiar dacă cele în jur de 700 de focare au fost depistate în nord-vestul şi sud-estul ţării, crescătorii de porci din Iaşi sunt în alertă, şi speră ca pesta să nu ajugă şi la noi, deoarece le-ar afecta serios afacerile. În contextul în care fermele rămân fără mii de animale, reprezentanţii Camerei de Comerţ din Iaşi spun că schimburile comerciale dintre ţara noastră şi alte ţări vor creşte considerabil.

„Importăm cam tot ce produce Ungaria“

 „Cu siguranţă vor creşte importurile de carne de porc din cauza pestei porcine, şi aşa suntem numărul unu pentru Ungaria, importăm de acolo cam toată carnea de porc pe care o produc ei. Alte importuri de carne de porc le mai facem şi din Polonia“, a precizat scurt Paul Butnariu, şeful CCI, cerându-şi scuze că nu poate vorbi mai mult deoarece se află în aeroport. În cele 156 de localităţi în care se află focare de pestă porcină africană se consumă doar carne de porc din magazinele cu galantare speciale, verificate de Direcţia Sanitară Veterinară, şi nu din gospodării. Dacă pesta se extinde şi în alte judeţe, în ţară va exista un deficit major de carne pe piaţă. În acest context, fermierii din judeţele ferite până în prezent de această boală au început să ia diferite măsuri, prin care şi sacrificarea porcilor şi introducerea lor în consum, pe piaţă. În felul acesta, au mai mult de câştigat, deoarece kilogramul de carne este mai scump după sacrificare decât kilogramul în viu, pe care îl plăteşte statul crescătorilor, şi în plus pierd câştigurile din procesare. „Noi suntem pregătiţi dintotdeauna pentru aceste lucruri. Grupul nostru de firme respectă tot ce ţine de partea sanitară. Lucrăm într-un sistem integrat, noi ne producem hrana, noi sacrificăm, noi prelucrăm şi vindem. Creştem peste 100.000 de capete anual pentru sacrificare. Întotdeauna am luat măsuri deosebite pentru că dacă vrei să produci carne sănătoasă, trebuie să respecţi toate normele EU“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ Neculai Apostol, patronul grupului de firme Kosarom Paşcani, unul dintre cei mai mari crescători şi procesatori din ţară. Doar în primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 milioane de euro în aprilie 2018, potrivit datelor Eurostat. În 2017, românii au mâncat carne de porc din străinătate de 475 milioane de euro.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Persoană căzută într-o râpă, salvată de pompierii pășcăneni. Apel la responsabilitate!

Oana Cordoneanu

Ce avertisment transmit medicii chinezi: ”Colegii europeni repetă erorile făcute în Wuhan”

Redacția

Bilanțul ajunge la 10.417. La Terapie Intensivă sunt 241 de pacienți

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site