RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

TOPUL firmelor care lucrează cu banii statului. Contracte cât bugetul Iaşului

Cum s-au împărţit banii bugetari firmelor din judeţul Iaşi prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice!

 

  

Veniturile firmelor ieşene s-au rotunjit cu peste 800 milioane lei din bani publici în anul 2017. Peste 1.500 de companii din oraş au fost implicate în circa 100.000 de achiziţii directe şi contracte încheiate anul trecut cu instituţii ale statului din toată ţara. Având la dispoziţie date din Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), „Ziarul de Iaşi“ a prelucrat informaţii din cele câteva milioane de achiziţii publicate în SEAP. Astfel, am reuşit să identificăm un număr de 1.543 de firme din oraşul Iaşi care au accesat fonduri de cel puţin 804 milioane lei. Numărul reprezintă circa 10% din totalul societăţilor înregistrate în municipiu, iar suma este comparabilă cu bugetul general al municipiului Iaşi pe anul în curs.

Principalii beneficiari ai fondurilor sunt firme din industria farmaceutică şi din domenii precum construcţii, deşeuri, gaze naturale, textile şi comerţ. Pe achiziţii directe, după valoare, cinci dintre firmele din topul primelor zece societăţi au acti­vităţi în consultanţă. Datele prelucrate sunt preliminarii, având în vedere că, în special în industria farmaceutică, sumele exacte nu pot fi aflate acum întrucât sunt semnate acorduri-cadru (unele multinanuale) între beneficiari şi firme de profil. În foarte multe cazuri, acordurile sunt încheiate cu mai multe firme din aceeaşi industrie, iar în sistem nu sunt disponibile sumele pe fiecare societate în parte. O situaţie asemănătoare, dar într-o mai mică măsură, am întâlnit-o şi în cazul firmelor de consultanţă pe proiecte europene.

Firmele care au accesat cei mai mulţi bani de la stat

Poziţia întâi în top este ocupată de Pharma SA., specializată pe distribuţia de produse farmaceutice, cu o sumă de cel puţin 80 milioane lei rezultată din totalitatea achiziţiilor şi contractelor încheiate. Compania furnizează produse în special la spitale, dar şi la ministere, penitenciare, unităţi militare şi universităţi. Peste 90% din suma calculată face obiectul contractelor câştigate prin licitaţii.

Pe locul doi în top se află firma Daroconstruct SRL, patronată de omul de afaceri Giani Cans­chi, cu o sumă de circa 30 milioane lei. Aproape toţi banii provin tot din contracte, cel mai mare fiind cu Primăria din Grajduri (15,7 milioane lei – sistem integrat de alimentare cu apă). Firma a mai încheiat contracte cu autorităţile din Holboca, Paşcani, Boroaia (Suceava) şi Timişeşti (Neamţ).

Iasicon închide podiumul cu o sumă comparabilă, dar cu mai multe contracte încheiate, respectiv cu cel puţin nouă autorităţi din judeţ şi din ţară.

Urmează o firmă din industria farmaceutică (Crio 2 SRL) cu 25,5 milioane lei, dar suma pro­babil este mai mare, având în vedere informaţiile ce nu pot fi prelucrate la acest moment. Firma are circa 1.400 de achiziţii directe încheiate şi este prezentă în alte peste 570 de contracte în special cu spitale. Crio 2 a fost înfiinţată în 1993 şi este administrată de Maricica Ambrozie.

Topul primelor 10 firme din oraş, după valoarea achiziţiilor în SEAP, mai cuprinde companiile Total Gaz Industrie (24,6 milioane lei), Conest (21,5 milioane lei), Enviro Cons­truct (20,3 milioane lei), Grup Construcţii Est (20,1 milioane lei), Edil Industry (17,2 milioane lei).

Dintre cele peste 1.500 de firme, un număr de 113 au încheiat fiecare achiziţii în valoare de peste un milion de lei.

Cel mai mare contract: 19,6 milioane lei

Cel mai mare contract încheiat de o firmă ieşeană în SEAP a venit pe final de an, în luna noiembrie. Grup Construcţii Est SA, administrată de Marius Cojocaru, a semnat un contract în valoare de 19,6 mi­lioane lei cu Institutul de Chimie Macro­moleculară „Petru Poni“. La licitaţie au participat alte două firme: Construcţii Unu şi Iasicon. Participanţii la procedură au înscris oferte cu nu mai puţin de 16 subcontractanţi. Licitaţia a fost lansată în mai 2017, dar rezultatul a fost întârziat de contestaţii şi acţiuni în instanţă. Contractul presupune servicii de proiectare şi lucrări de construcţie, precum şi o serie de dotări pentru laboratoarele şi cabinetele Institu­tului.

Un alt contract este al Edil Industry SRL, firmă ce a încheiat un contract cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „EcoNeamţ“ în valoare de 17,3 milioane lei. Acordul dintre cele două părţi vizează concesionarea unor activităţi ce ţin de managementul deşeurilor în 12 localităţi din judeţul vecin, arondate staţiei de transfer şi de sortare de la Taşca.

Peste 97.000 de achiziţii directe încheiate de firme ieşene

Din suma de 804 milioane lei, circa 567 milioane lei reprezintă contracte date prin licitaţie. În ceea ce priveşte achiziţiile directe, 1.483 de firme au furnizat servicii sau produse în valoare de peste 238 mi­lioane lei în cadrul a 97.232 de achiziţii.

În topul primelor zece firme, după Pharma SA urmează companii de consultanţă: Pro Consulting Expert (5,9 milioane lei), Anderssen SRL (5,08 milioane lei) şi SPC Elite Consulting (4,12 milioane lei).

Doi furnizori de echipamente IT sunt prezenţi în top cu 3,3 milioane lei (Quartz Matrix SRL) şi 3,01 milioane lei (Smart Choice SRL). Urmează Ecomary SRL cu 2,81 mi­lioane lei (activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică), Urbioled cu 2,74 milioane lei (echipamente electrice de iluminat), Innovate Informational Technology cu 2,58 milioane lei (portal servicii de codificare medicală) şi S&M Expert Project SRL cu 2,51 milioane lei (consultanţă).

Dintre cele 1.483 de firme ieşene ce au furnizat pe achiziţii directe diverse servicii sau produse, 43 au încheiat fiecare acorduri de cel puţin un milion de lei.

Totalul achiziţiilor trece, probabil, de un miliard de lei

Suma de 804 milioane lei a fost calculată în baza datelor furnizate de SEAP, dar fondurile accesate de către firmele ieşene depăşesc un miliard de lei, conform estimărilor „Ziarului de Iaşi“. Explicaţia constă în faptul că în cazul a peste 2.000 de contracte adjudecate prin licitaţie, auto­rităţile contractante au semnat acorduri-cadru cu mai multe firme, iar valoarea absolută încasată de către o societate nu poate fi aflată la acest moment prin prelucrarea datelor existente. Achiziţiile din această situaţie fac referire la furnizarea de medicamente. Astfel, suma de peste 800 milioane lei pe care am calculat-o reprezintă o sumă minimă de fonduri accesate prin SEAP de către firmele ieşene pe parcursul anului 2017. De asemenea, în unele cazuri, contracte semnate de diverse autorităţi nu au fost publicate încă în SEAP, deşi legea prevede şi sancţiuni dacă acest lucru nu se întâmplă. Cel mai probabil, la fel ca în anii precedenţi, unele achi­ziţii făcute în 2017 vor fi publicate în pri­ma parte a acestui an.

Sursa 

Related posts

Siretul Pașcani, o companie încă de succes

Redacția

Luna aceasta va fi inaugurat Aqua Park Blue Eden, singurul din regiunea Moldovei

Redacția

Ce se întâmplă cu taxele din 2023, după modificările Parlamentului. 6 noutăți: de la dividende, la impozitul pe proprietate

Redacția
Încarcă...