RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Siretul Pașcani, o companie încă de succes

Cu tradiție în fabricarea textilelor de cea mai bună calitate, societatea Siretul Pașcani a ajuns astăzi la un efectiv de 300 de angajați. Dacă în anii precedenți compania producea pentru cunoscuta marcă „Champion“, în prezent produsele sunt livrate pentru magazinele din țară, printre care Selgros sau Mr. Bricolage. Siretul Pașcani este printre puținele companii de stat care sunt încă „în picioare“. Care mai este starea companiei, în condițiile actualei crize? Ne-a răspuns întrebărilor Constantin Popa, administrator special la Siretul Pașcani.

Ce mai produce Siretul Paşcani la acest moment şi care mai este efectivul de salariaţi prezent în fabrică?

„Ne-am menţinut, în limita comenzilor, producţia pe toate grupele de produse tradiţionale: perdele, tricoturi şi confecţii. Au fost eliminate din fiecare grupă articolele cu cerere de piaţă nesemnificativă, în special confecţiile produse în sistem integrat, care aveau la bază tricoturile proprii din fire sintetice. Acestea au fost înlocuite cu produse de acelaşi gen din tricoturi din fire naturale sau cu producţie de confecţii în lohn. Din cauza diminuării nedorite dar imposibil de contracarat a volumului comenzilor, a fost necesară corelarea dintre numărul de angajaţi şi gradul de ocupare a capacităţilor de producţie. În prezent, firma are 300 de angajaţi, repartizaţi pe toate tipurile de procese specifice activităţii sale.“

  

Către ce companii din ţară şi/sau străinătate se mai livrează produsele sub marca „Siretul Paşcani“?

„Pe piaţa internă livrăm perdele către reţelele Mr. Bricolage, Dedeman sau Leroy Merlin, precum şi către mici magazine de profil din toate zonele ţării. În oferta magazinelor Selgros se comercializează articole sport şi fitness şi saci pentru spălări automate din oferta noastră. Pe domeniul tricoturilor, colaborăm cu firme din domeniul producţiei de mobilă, auto sau articole publicitare. Ne-am păstrat, într-o oarecare măsură, colaboratorii externi, dar, pe fondul crizei economice mondiale, comenzile au scăzut dramatic. Colaboratorii noştri sunt companii din UE (Franţa, Italia, Ungaria, Germania) şi RepublicaMoldova.“

Cine se face vinovat de situaţia actuală a fabricii, în sensul că producţia este redusă şi contractele existente sunt puţine?

„Cauzele ţin atât de conjunctura de pe piaţa de textile, marcată de o acerbă competiţie prin preţ şi una dintre pieţele cele mai afectate de criza economică, cât şi de specificul producţiei noastre tradiţionale, limitate de posibilităţile fluxului tehnologic. Conceput iniţial pentru producţia de serie mare şi, ca urmare, greu de optimizat în momentul contractării pieţei, acesta permite numai producţie din fire sintetice, cu cerere în scădere în ultimii ani. Creşterea alarmantă a competitivităţii pe piaţa produselor noastre tradiţionale a reorientat investiţiile din ultimii ani către asimilarea în fabricaţie a textilelor tehnice, mai profitabile şi mai puţin dependente de fluctuaţiile modei, firma achiziţionând o linie tehnologică de fabricaţie a geogrilelor – tricoturi tehnice cu aplicaţii în construcţiile de drumuri şi căi ferate. Investiţia făcută pentru implementarea tehnologiei de fabricaţie a geogrilelor nu a avut, pe fondul declanşării şi agravării crizei economice, evoluţia scontată de managementul societăţii la momentul adoptării acesteia ca soluţie de rentabilizare a activităţii firmei.“

Cărui motiv se datorează încetarea colaborării cu cei de la Champion? 

„Complexitatea produselor comandate a crescut de la an la an, iar presiunea pentru menţinerea unui nivel cât mai scăzut al preţurilor a făcut practic imposibilă, în multe cazuri, realizarea acestora în condiţii de profit.“

La acest moment, pentru ce astfel de companii mai prestaţi servicii?

„În prezent nu mai lucrăm cu niciun client de o asemenea anvergură.“

sursa Flacara Iasului

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

FMI recomandă o impozitare progresivă a veniturilor personale şi cotă standard de TVA pentru mai multe produse

Redacția

Inca un proiect pentru cei cu credite: Datornicii ar putea scapa de executarea silita a imobilelor

Redacția

Legumele româneşti, mai puţine şi mai scumpe anul acesta

Redacția
Încarcă...