NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Teste pentru depistarea bolilor în comunităţile de rromi din judeţul Iaşi

 Romii din judet, in atentia medicilor infectionisti. Copiii si adulti vor fi testati pentru depistarea hepatitei si virusului HIV. Echipe mixte de consilieri si medici vor merge in satele de romi, in speranta ca ii vor convinge sa se vaccineze si impotriva gripei.

Comunitatile de romi din judetul Iasi sunt formate din peste 35 de mii de oameni. 30 la suta din populatia de etnie nu detine acte de identitate, iar cei mai multi din cetateni nu au fost vreodata consultati de medici.

 

Pentru a preveni raspandirea bolilor de sezon, cum ar fi gripa, hepatita sau infectia cu HIV-SIDA, autoritatile judetene vor sa ii vaccineze, de la mic la mare.

Lacramioara Ursu, consilier: „Eu, personal, voi merge in comunitatile de romi, sa ii anunt, sa ii consiliez. De saptamana viitoare vom merge cu un medic de la Infectioase in fiecare comunitate, sa incercam si sa incepem aceasta campanie. Speram sa nu ne lovit de refuzuri, de reticenta, avand in vedere ca eu sunt de etnie roma, cred ca voi avea un alt cuvant de spus in fata lor„.

Cea mai raspandita in randul copiilor – hepatita A – se manifesta prin somnolenta, apatie, pofta de mancare scazuta, iar tratamentul medicamentos se face pe o perioada de doua saptamini, in functie de evolutia bolii.

Prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase “”Sf Parascheva”: „Hepatita A nu se cronicizeaza, spre deosebire de alte hepatite. Dar poate lasa un disconfort digestiv, in special in ceea ce proveste o simptomatologie care poate semana cu afectare crónica a intestinului, pentru o perioada de cateva luni. De regula, copiii prezinta fenomene digestive, adica au dureri abdominale, pare o lipsa de pofta de mancare, iar urina are o coloratie inchisa.  0141

Testarea va fi gratuita pentru populatie.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: „Vrem sa mergem in comunitatile de romi, sunt peste 35 de mii de romi inregistrati in Iasi si vrem sa facem aceasta campanie, pentru hepatita, de la A la C. Vrem sa infiintam si un laborator mobil pentru screeninguri speciale, pentru alte boli. Trebuie sa facem eforturi pentru integrarea romilor„.

Cel mai probabil, testarea gratuita a populatiei rome va incepe la finalul lunii noiembrie.

 sursa www.telem.ro 

 

Advertisements

Related posts

3100 lei, bani adunați la spectacolul caritabil ”Voce, nu ecou”, pentru o familie din Cozmești

Oana Cordoneanu

O tânără din Pașcani, abandonată de părinți în orfelinat, luptă pentru un trai mai bun. Nu are casă și doarme pe la foștii colegi și profesori

Teona Gherasim

Are cel mai grozav job: este plătit ca să “spargă” site-uri şi sisteme informatice

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site