NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Taxa de poluare platita intre 2007 si 2013 va fi returnata integral de stat. Ce trebuie sa faci ca sa iti iei banii inapoi

Toți propietarii de mașini care au plătit o taxa de poluare, între 2007 și 2013, își vor primi banii înapoi de la statul român. O ordonanță în acest sens a fost publicată deja in Monitorul Oficial.

 

  

  

Cererile de restituire a taxei vor putea fi depuse la ANAF, în câteva zile, după ce vor fi publicate si normele de aplicare. Nu vă bucurați însă prea tare, pentru că banii vor fi recuperați de la stat în 5 ani.

Dacă ați înmatriculat o mașină între 1 ianuarie 2007 și 1 martie 2013 și nu ați recuperat prin instanță taxa de prima înmatriculare, taxa auto sau taxa de poluare, indiferent cum s-a numit – statul român va da banii înapoi. Cum?

Mergeți la ANAF unde depuneți buletinul, chitanța sau ordinul de plată a taxei. Completați cererea tip de la ANAF și prezentați actele mașinii.

Advertisements

Ulterior, statul român va trimite banii într-un cont. Atenție! Nu primiți banii imediat. Cererile de restituire se soluționează în 45 de zile, iar restituirea taxei propriu zise și a dobânzii aferente se eșalonează pe 5 ani. Cu alte cuvinte, în fiecare an veți primi câte 20%.

Totuși, nu vă grăbiți la ANAF, pentru că autoritățile nu au publicat încă normele de aplicare ale Ordonanței de Urgență. Astfel veți putea solicita returnarea taxei de poluare peste câteva zile, spun surse din cadrul Ministerului Mediului, când aceste norme vor apărea în Monitorul Oficial.

De altfel, normele trebuie să lămureasca o problema complicată. Cine are dreptul să ceară restituirea taxei de poluare? Primul proprietar, care a înmatriculat mașina, sau actualul proprietar care a cumpărat-o?

Statul român a decis să restituie taxa de poluare pe cale administrativă după ce a pierdut numeroase procese intentate de șoferi.

Dar asta nu înseamnă că dispare orice taxă. Rămâne în vigoare timbrul de mediu, intrat în vigoare la 1 martie 2013. Dacă recuperați acum taxa, în cazul în care vindeți mașina, cumpărătorul va fi obligat să plătească timbrul de mediu. Ce-i drept, în cele mai multe cazuri, timbrul de mediu este mai mic decât precedentele taxe in vigoare din 2007 până în 2013.

Advertisements

Sursa: stirileprotv.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Siretul Pașcani, o companie încă de succes

Redacția

Instanţa: Amenzile ANAF pentru nereţinerea şi neplata impozitului pe venit se prescriu în 6 luni, nu în 5 ani

Redacția

Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a evaluat performanţele economice ale firmelor din județ. Printre ele se află și societăți din Pașcani

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site