Pericolul se adânceşte la Salina Praid. Digurile construite de mineri au cedat. Şuvoaiele au ajuns până în galeria turistică, iar mina de producţie şi stocurile de sare sunt compromise şi ele. Pentru că pericolul e major, salina a fost închisă complet. Catastrofa naturală afectează grav şi afacerile din zonă. Oamenii supravieţuiesc graţie turismului.
La Praid, viitura nu dă înapoi. Apa a intrat în subteran prin mina paralelă. Debitul pârâului Corund, care înconjoară masivul de sare, a crescut zilnic, iar şuvoaiele au inundat, rând pe rând, primele şapte niveluri ale salinei.
Accesul în salină, blocat complet
În această dimineaţă, digul construit de mineri a cedat sub presiunea apei, iar zona turistică a fost şi ea inundată. Compromisă e şi mina Telegdy unde sunt utilajele de producţie şi stocurile de sare, care acum nu mai pot fi recuperate.
Pericolul este uriaş chiar şi pentru minerii cu experienţă, aşa că accesul în salină a fost blocat complet. Ianoş a lucrat 25 de ani în muntele de sare.
Reporter: Mina s-ar mai putea salva?
Ianoş: Toate cele nouă niveluri sunt inundate, ar fi foarte greu de scos apa. Eventual, centrul de tratament de la nivelul al doilea, la o adâncime de 120 m, loc vizitat de mulţi turişti şi bolnavi pulmonar, ăsta eventual s-ar putea salva.
Economia din zonă depinde de Praid
Surparea galeriilor de sare aruncă în prăpastie şi economia din zonă. Se aproapie perioada în care, de obicei, străzile din Praid musteau de turişti. Vara e sezonul cel mai bănos pentru micii comercianţi din Praid. Astăzi însă, din toate magazinele de suveniruri, găsim deschis doar unul. Restul au pus lacătul pe uşă.
Turiştii care aveau în plan să viziteze Salina Praid anulează rezervările la pensiuni. Suzana are afacerea deschisă din 2006 şi doar în pandemie a mai rămas fără turişti.
“Vara era cel mai aglomerat, dar şi primăvara erau clienţi, când erau weekenduri prelungite sau vacanţe, mai veneau. Cine vine pentru tratament nu o să vină, că nu are rost” a relatat aceasta.
“Din ce altceva trăiesc oamenii de aici? Numai din turism. Înainte mai era agricultura, dar acum mulţi şi-au deschis pensiuni” a explicat un martor.
Situaţia de la Praid, privită cu îngrijorare şi de peste hotare
Revoltaţi, zeci de oameni au protestat astăzi în faţa salinei. Situaţia alarmantă de la Praid are ecou până peste graniţă. Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a sunat pe Kelemen Hunor pentru a-l asigura că va oferi sprijin pentru rezolvarea problemei.
“Am vorbit la telefon cu Kelemen Hunor, despre situația dramatică din Praid. L-am asigurat că Guvernul ungar va oferi tot sprijinul financiar și practic pentru evaluarea pagubelor și pentru restaurare” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.