RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Târgu Frumos beneficiază de contorizare la nivel de scară de bloc, Pașcaniul mai așteaptă! Iată argumentele

Programul de contorizare la nivel de scară a blocurilor, demarat de Apa Vital la Târgu Frumos, nu este posibil și la Pașcani. Conducerea operatorului spune că în municipiul nostru, prioritară este înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare vechi, precum şi extinderea acestora.

 

  

Actualitatea Tv  a adresat conducerii operatorului următoarea întrebare: “Aveți în vedere să demarați și la nivelul municipiului Pașcani un program de contorizare la nivel de scară a blocurilor, după modelul licitației care se organizează la Târgu Frumos”? 

În răspunsul trimis conducerea ApaVital ne informează: “Nevoile investiţionale ale unităţilor administrativ teritoriale din aria de operare a Apa Vital SA şi prioritizarea acestora se stabilesc în raport cu situaţia şi starea tehnică a reţelelor de apă şi canalizare, prin colaborarea dintre operator şi reprezentanţii UAT şi se validează în ARSACIS, odată cu aprobarea bugetelor multianuale ale operatorului”.

Tot din acesta, aflăm că oraşul Târgu Frumos a beneficiat în ultimii ani de investiţii semnificative, îndeosebi în perioada 2007-2015 (prin POS-Mediu), rezultatul fiind o extindere semnificativă a reţelelor de apă şi canalizare pe teritoriul întregului oraş, precum şi înlocuirea reţelelor vechi existente unde acest lucru era necesar.

“Deoarece în acest moment oraşul Târgu Frumos nu mai are nevoi investiţionale semnificative privind extinderea ori înlocuirea reţelelor existente, a fost considerată ca prioritară contorizarea la nivel de scară de bloc”, mai spun cei de la Apa Vital Iași.

În opinia șefilor operatorului județean, municipiul Pașcani trebuie să aștepte, mai ales că a pierdut investiții de 9 milioane  euro, în perioada 2007 – 2015.

“Municipiul Paşcani, în schimb, deşi iniţial avea alocată prin Master Planul pentru POS-Mediu o sumă de aproximativ 9 milioane de euro, prin refuzul de a da curs invitaţiei de a adera la ARSACIS pentru a beneficia de aceste investiţii consistente, nu a mai avut acces începând cu 2007 la fonduri europene pentru reţelele de apă şi canalizare. Urmarea acestei abordări izolaţioniste este că Paşcaniul are în acest moment cele mai deteriorate reţele de apă şi de canalizare din întreg judeţul Iaşi, precum şi un număr semnificativ de locuitori care nu au acces la serviciile furnizate de compania noastră. Din acest motiv, prioritară pentru municipiul Paşcani este înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare vechi, precum şi extinderea acestora, atât din resursele proprii ale ApaVital SA, cât şi prin POIM”, mai spun aceștia.

Ceea ce omit cei din conducerea Apa Vital să spună, este faptul că exact în aceeși perioadă municipiul Pașcani beneficia de un proiect european ISPA care era în implementare, a cărui valoare se ridica la 25 milioane euro. Serviciul de alimentare a fost predat către operatorul județean în 2014, iar odată cu finalizarea lucrărilor la Stația de Epurare a ajuns și aceasta în administarea Apa Vital.

Cât privește investiția în lucrările de contorizare la nivel de scară a blocurilor la Târgu Frumos, pe pagina de facebook primarul Ionel Vatamanu explică: “Singura soluție pentru a rezolva problema sistării apei la unele blocuri din oraș a fost găsită si prinde contur. La insistentele mele, ApaVital, furnizorul de apă-canal a prevăzut în bugetul din acest an suma necesară (1,2 milioane de lei fara TVA) pentru realizarea contorizării individuale la nivel de scara a blocurilor din orașul Târgu Frumos. Documentația are ca obiect contorizarea la nivel de scara a unui numar de 49 de blocuri (P+4) ce insumeaza un total de 80 de scari de pe strazile Cuza Voda, Ecaterina Teodoroiu, Bogdan Voda, Petru Rares, Stefan cel Mare si strada Maicuta. Prima mare bucurie a oamenilor va fi cã vor plãti exact cît vor consuma, iar unii, vitregiti de-a lungul anilor, nu vor mai rãmîne fãrã apã rece din cauza vecinilor rãu-platnici”.


Related posts

Locuri de muncă în două comune din zona Pașcani

Redacția

31 martie, ședință ordinară de Consiliu Local Pașcani. Vezi ordinea de zi

Redacția

Ministrul Agriculturii, invitatul special al „Arenei Culturilor Vegetale” la Târgu Frumos

Redacția
Încarcă...