RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
CulturăEveniment

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, tradiții și obiceiuri

În data de 29 august, creștinii merg la biserică și se închină Sfântului Ioan Botezătorul, care reprezintă una din cele mai importante sărbători ale creștinătății.

Ca orice altă sărbătoare, la fel de importantă ca aceasta, există mai multe tradiții ș obiceiuri, dar și reguli care îi înpiedică pe crești din a face anumite activități.

Ce este strict interzis să facem în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o  sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, ceea ce înseamnă că românii trebuie să respecte anumite reguli stabilite de BOR. Există și o serie de restricții și interdicții care trebuie respectat pentru a nu provoca păcate.

De această sărbătoare, gospodinele nu trebuie să lucreze la câmp sau să spele. De asemenea, este interzis să coși. Sunt absolut interzise petrecerile, distracțiile cu vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan Botezătorul, dar și al Mântuitorului Iisus Hristos, care suferă în această zi tragică pentru cel care i-a prevestit venirea în lume. De asemenea, nici varză nu trebuie gătită sau mâncată, deoarece pe această legumă s-ar fi tăiat capul sfântului. Nici fructele rotunde, în special strugurii roșii, nu sunt permise la 29 august, din cauză că simbolizează forma capului tăiat. Ortodocșii nu au voie să folosească obiecte tăioase (cuțitele), din respect pentru marea sărbătoare a creștinilor. 

  

Tradiții și obiceiuri în ziua sfântă

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri este acela de a duce la biserică, pentru sfințire, mere, pere, castraveți și struguri. Apoi fructele și legumele se împart celor flămânzi și săraci, copiilor și bătrânilor. Se dă de pomană în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii și nu numai. Pachețele cu struguri și pâine caldă se oferă și pentru bunăstarea familiei, pentru liniște și spor în casă. 

Este bine să postești în această zi închinată Sfântului Ioan Botezătorul, chiar să nu mănânci toată ziua, ci doar seara o turtă de mălai sau grâu. Obiceiul se ține pentru sănătate și iertarea păcatelor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii nu trebuie să consumi nimic, doar apă poți să bei. 

observatornews.ro

Related posts

BAG EXPO și TÂRG DE PAȘTE, LA PALAS MALL

Redacția

La mulți ani, Miron Costin! Festivitate memorabilă a liceului, pe scena Casei de Cultură (VIDEO)

Teona Gherasim

Talentata Rianna Rusu a obținut marele premiu al Festivalului „Vis de Stea”, de la Moinești (Video)

Iulia Huțanu
Încarcă...