RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Surpriză pentru pășcăneni: prețul la gunoi va crește cu 126% dacă legislativul va aproba noile tarife propuse de Eco Salubritate!


Vești proaste pentru pășcăneni! Prețul serviciilor de salubrizare ar putea să fie majorate în perioada următoare. Noile tarife au fost stabilite de Consiliul de Administrație al Eco Salubritate, iar acum au fost transmise Primăriei și Consiliului Local pentru a fi aprobate.

Astfel, noul preț este de 163,18 lei/mc și va fi aplicat atât persoanelor juridice cât și celor fizice. Dacă se aprobă acest tarif, fiecare pășcănean va fi taxat lunar cu 18,77 lei adică contravaloare cotei de 0.115 mc care se presupune că este produsă de un pășcănean pe perioada unei luni. În prezent pentru același serviciu cetățenii achită 8,3 lei/lună, în timp ce persoanele juridice plătesc 72,19 lei/mc.

Majorarea vine ca urmare a creșterii cheltuielilor privind transportarea și depozitarea gunoiului menajer la singurul depozit ecologic de deșeuri ce funcționează pe teritoriul județului Iași. Din nota de fundamentarea a noului tarif reiese că în fiecare zi vor fi efectuate 6 curse spre Țuțora, unde se vor depune 142 mc de deșeuri. Doar pentru o lună (25 de zile) costurile cu transportul și depozitarea se ridică la 214.275 de lei.

  

La toate acestea se adaugă cheltuielile cu munca vie, asigurările,taxele auto și reparațiile în valoare de 10.400, combustibil colectare deșeuri profit 5%, dezvoltare 5% și redevență 3%.

Actuala situație este cauzată de faptul că la Iași se transportă gunoiul nesortat, operațiune ce ar fi scăzut volumele de gunoi cu circa 60%. Municipalitatea a pierdut o finanțare de 1.000.000 de euro pentru realizarea unei stații de sortare în municipiu în două rânduri: o dată din cauza unui funcționar public care a greșit actele cadastrale a locației pentru amplasarea stației, întâmplător această bucată de teren era lucrată de firma AgroComplex Lunca Pașcani a primarului Dumitru Pantazi, iar a doua oară după refuzul deputatului Neculai Rățoi de a accepta o astfel de stație pe teritoriul cartierului Sodomeni, acolo unde are casa.

În perioada următoare în comuna Ruginoasa va fi realizată o astfel de investiție, astfel că prețurile la gunoi ar urma să scadă.

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Prognoza meteo 15 ianuarie – 12 februarie. După valul de ger vine primăvara. Vremea se schimbă radical de săptămâna viitoare. Valori termice de peste 10-12 grade

Redacția

34 de posturi vacante la Casa de Pensii Iași

Redacția

„Noi nu avem parcurile în administrație” a fost răspunsul celor de la Eco Salubritate după ce li s-a adus la cunoștință de acțiunea civică de salubrizare a locului de joacă de la blocul „Moldova”

Diana Marcu
Încarcă...