NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Sub ochii închişi ai Fiscului, meditaţiile au ajuns o superafacere

Pregătirile suplimentare au deveni un „must have” pentru foarte mulţi elevi. Fie că se pregătesc pentru teze, teste naţionale ori bacalaureat, adolescenţii scot lunar sume importante din buzunarele părinţilor dornici să aibă premiaţi în casă.

Afacerea este aproape cu profit integral fiindcă puţini profesori declară la Fisc sumele obţinute. O oră de meditaţie costă între 20 şi 40 de lei, în funcţie de renumele profesorului şi de cât de bine pregătit este elevul.

 

  

O Bursă mereu în creştere

Piaţa meditaţiilor are cotaţii bune în toate oraşele Moldovei şi totul pleacă de la profesori, care pare-se că nu-şi fac treaba cum trebuie la ore. „Unii profesori nu îşi dau interesul pentru că nu sunt motivaţi financiar. Şi eu am optat pentru pregătirea copilului la un profesor cu renume. O şedinţă de meditaţii costă între 35 -50 de lei, în funcţie de ce şi cât se lucrează”, ne-a spus doamna Mirela, mama unui elev de clasa a XII-a din Piatra Neamţ.  Profesorii consideră că orice formă de pregătire este benefică pentru elevi, care îşi pot completa cunoştinţele în particular. „În mod normal, meditaţiile ar trebui să fie la şcoală, unde există un grafic de pregătire, dar copiii nu prea vin la aceste ore suplimentare din motive diferite. Unii sunt navetişti, iar alţii nu sunt interesaţi. În general, elevii care fac pregătire au şanse mai mari, însă depinde şi de profesor. Dacă acesta este foarte bun şi are rezultate, atunci părinţii îl caută”, a spus Vasile Munteanu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Neamţ. La Botoşani, meditaţiile pot ajunge lunar şi la 600-700 lei sau poate chiar mai mult. Elevii îşi doresc note bune la bacalaureat, pentru că media reprezintă unul din criteriile de admitere la facultate şi cred că pregătirea suplimentară orelor din programa şcolară le aduc şanse mai mari să ia examenele. Şi la Vaslui se fac bani buni din meditaţii. Majoritatea elevilor de clasa a XII-a se pregătesc în particular, chiar dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt de părere că nu ar avea nevoie. „Nu văd de ce să mai dea părinţii bani pe meditaţii. Fiecare liceu are organizate ore suplimentare. Trebuie doar ca domnii elevi să vină şi să mai şi înveţe”, ne-a spus Vasile Ursanu, inspector general adjunct la ISJ. Părinţii şi tinerii sunt însă de altă părere. „La şcoală ai acelaşi prof şi dacă nu ai înţeles cum predă el la ore, degeaba. Te duci tot la el la meditaţie. Asta e adevărul. Eu fac pregătire cu un prof de la alt liceu şi se vede că am progresat”, ne-a spus un elev din clasa a XII-a.

Advertisements

 

Meditaţiile, un lucru firesc

La Iaşi, meditaţiile sunt făcute, în general, de către elevii de la şcolile bune. Pe de o parte, este vorba despre aceia care vor să facă performanţă şi ţin neapărat să ia note maxime la examene. De cealaltă parte a baricadei se află copiii din familii mai înstărite, care nu îndrăgesc foarte tare cartea şi pentru care părinţii insistă să ajungă oameni cu diplomă. Preţul unei şedinţe de meditaţie este, în medie, de 50 de lei. Dar suma poate să mai scadă un pic, ori poate creşte considerabil, în funcţie de obiect, de anii de experienţă şi de recunoaşterea profesorului. „Pentru matematică plătesc 80 de lei. Întotdeauna va fi mai scump decât la materiile pentru care poţi învăţa singur, doar citind din carte”, a explicat un Alexandru, elev în clasa a XII-a. Orele de meditaţie sunt considerate ca fiind un lucru firesc şi necesar pentru unii. Alţii ştiu despre această variantă, dar nu au de ce să o ia în considerare. „Fiecare elev are dreptul să apeleze la meditaţii, dacă simte nevoia. Pentru că unii pot munci singuri, acasă, alţii au nevoie de îndrumători. Totuşi, şcoala, în sine, oferă suficientă pregătire”, ne-a spus Andreea Grigorovici, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Iaşi. 

Advertisements

Prin urmare, unii dascăli greşesc pentru că nu predau materia aşa cum ar trebui, elevii, nu toţi desigur, nu învaţă la ore şi se bazează pe meditaţii şi chiar pe faptul că vor putea copia la examene. Pe de altă parte, părinţii stau liniştiţi că doar au dat bani frumoşi pentru pregătirea odraslelor, fără să se gândească nici o clipă că acest lucru nu este de ajuns pentru ca ei să promoveze examenul.

 

sursa Evenimentul de Iasi 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Piața auto europeană s-a prăbușit în urma restricțiilor impuse pe fondul pandemiei

Redacția

Economia României creşte mai repede decât economia Chinei

Redacția

Plata taxelor și a impozitelor, amânată de Guvern. Ce alte măsuri au fost adoptate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site