RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Stați la ANL? Chiriile vor fi stabilite în funcție de salariu și numărul de camere

Modificările vor fi adoptate în proxima şedinţă a Consiliului Local, cea de poimâine. Valoarea chiriei se va stabili luând în calcul venitul brut pe membru de familie.

 

Consiliul Local va discuta o nouă modalitate de calcul a chiriilor pentru apartamentele ANL. Schimbările survin după modificarea şi completarea normelor metodologice ale legii de înfiinţare a ANL. Valoarea chiriei se va stabili luând în calcul venitul brut pe membru de familie, raportat la câştigul salarial minim brut pe economie din ultima lună dinaintea încheierii contractului de închiriere. Noul mod de calcul al chiriilor va fi propus spre aprobare plenului CL în cadrul şedinţei în plen de miercuri. 

  

Cum se calculează 

Conform proiectului de hotărâre, chiria lunară pentru un apartament cu o cameră ocupat de tineri sub 35 de ani va fi de 51,39 euro. Pentru un apartament cu două camere, chiria va fi reprezentată de echivalentul a 71,77 euro, pentru un apartament cu trei camere – 90,38 euro, iar pentru un apartament cu patru camere, chiria va fi de 119,62 euro. Chiria lunară va fi ponderată cu un coeficient de 0,95, aferent rangului localităţii Iaşi, valorile urmând să fie de 41,11 euro, 57,42 euro, 72,3 euro, respectiv 95,69 euro. Pentru ocupanţii cu vârsta de peste 35 de ani, chiriile lunare, ponderate cu rangul localităţii, vor fi de 55,92 euro, 78,09 euro, 98,34 euro, respectiv 130,16 euro, în funcţie de numărul de camere. O a doua ponderare se va face după venitul pe membru de familie. Dacă acesta este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie, valoarea chiriei va fi înmulţită cu 0,9. Dacă venitul pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe economie, dar nu depăşeşte cu 100% salariul minim brut pe economie, se va aplica un coeficient de 0,95.

Astfel, pentru tinerii sub 35 de ani, cu venituri pe membru de familie sub salariul minim brut pe economie, chiria unei locuinţe ANL se va ridica la 37 euro lunar pentru apartamente cu o cameră, 51,67 euro pentru două camere, 65,07 euro pentru trei camere şi 86,12 euro pentru patru camere. Plata chiriei se va face în lei, la cursul de schimb comunicat de BNR în data de 30 septembrie a anului în care s-a stabilit cuantumul acesteia.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Dispute verbale pe casarea unor bunuri ale Primăriei

Ema Roman

Propunere pentru reorganizarea activității CSM: Manager cu obiective clare, în loc de director pe viață fără performanțe!

Marius Parteni

Miercurea alarmelor

Redacția
Încarcă...