NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Medicina de urgență, în atenția Consiliului Județean

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020, județului Iași i-a fost alocată suma de 55 milioane de lei (12 milioane de euro) pentru construcția sau modernizarea a 44 de dispensare comunale.

 

Conducerea Consiliului Județean va solicita Ministerului Sănătății ca, în cadrul proiectului care prevede achiziția a 3000 de noi ambulanțe la nivel național, fiecare dintre aceste dispensare medicale să primească o astfel de unitate mobilă așa încât, în județ, toate comunele să beneficieze de un echipaj de prim ajutor.

  

”În cazul în care am înființa o nouă asociație de prim ajutor la nivelul județului, așa cum au venit propuneri din partea unor consilieri județeni, aceasta s-ar suprapune peste activitatea SMURD și peste unul dintre obiectele de activitate ale ADI Euronest care prevede achiziționarea de ambulanțe la nivel de regiune. Observ că în spațiul public s-a emis ideea înființării unei asociații precum este cea de la Hunedoara, dar trebuie să luăm în calcul că, aceasta a fost creată ca și unitate de salvamont, înaintea apariției legii 95 /2006 privind Reforma în domeniul sănătății, care reglementează printre altele și înființarea și activitatea echipajelor de prim ajutor.

 Consider că o nouă asociație, de tipul celei la care fac referire consilierii județeni acum, nu iși are rostul. Personal propun să acordăm suport pentru  reînființarea centrelor zonale de prim ajutor, deservite de echipaje specializate de salvare și descarcerare. Trebuie să sprijinim comunitățile locale astfel încât, fiecare dispensar comunal să aibă  angajați medici specialiști.

Unitățile medicale din mediul rural trebuie să aibă în componența lor și cabinete stomatologice astfel încât locuitorii să poată beneficia de consultații și tratamente. În acest sens, întenționăm să cooptăm într-un proiect Universitatea de Medicină și Farmacie, care, să asigure aceste servicii. Studenții vor putea efectua practica de specialitate pe lângă un medic și vor putea ajuta astfel la activitatea de prevenție în domeniu”, a afirmat Maricel Popa,  președintele C.J.

Prin Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă și Adi Euronest, Consiliul Județean Iași intenționează înființarea printr-un program transfrontalier a unui heliport în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

La prima întrunie, din data de 28 noiembrie, consilierii județeni vor trebui să se pronunțe cu privire la realizarea proiectului „Extindere și dotare Unitate Funcțională Regională de Urgență în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii << Sf. Maria >> Iași” și alocarea fondurilor necesare, în valoare de 130.524,60 lei, din bugetul Consiliului Judetean Iași, aferent anului 2017, pentru realizarea studiului de fezabilitate, documentației suport și serviciilor de consultanță.

 În cadrul acestui proiect se intenționează, deasemenea, înființarea unui heliport pentru deservirea unității medicale, având în vedere că aici, sunt aduși pacienți din regiunea de  nord est a țării. 

Biroul de Comunicare al Consiliului Județean Iași

 

 

Advertisements

Related posts

Liberalii din Paşcani propun dezinsecţie şi deratizare pe proprietăţile păşcănenilor, cu bani din bugetul local

Marius Parteni

Construcția unui teren de sport acoperit la Ruginoasa, blocată din cauza documentației incomplete

Marius Parteni

Proiect judeţean pentru consolidarea şi reabilitarea corpului B al Şcolii Speciale Paşcani

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site