NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Spitalul „Sfântul Spiridon“ refuză două milioane de euro. „Nu poți da cu de-a sila“

Situaţie incredibilă la cel mai mare spital din Moldova: „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. În timp ce toţi directorii de unităţi medicale se plâng de neajunsurile din sistemul sanitar sau se zbat să atragă orice euro disponibil, managerului Ioan Bârliba de la Iaşi i se oferă „pe tavă“ două milioane de euro, iar el refuză să întindă mâna după bani.

Asta în condiţiile în care spitalul se zbate de ani buni în lipsuri şi proiecte vitale pentru ieşeni dar neterminate tocmai din lipsa finanţărilor. Criticile vin inclusiv de la vârful Consiliului Judeţean, cel prin care se derulează finanţări europene pentru investiţii deja realizate: 11 milioane de euro pentru spitalele ieşene. „Nu vrea să deconteze nimic, şi nu înţeleg de ce. Asta nu este responsabilitatea noastră, dar păcat că pierde bani, puteau să ia câteva milioane de euro“, spune Maricel Popa, şeful CJ Iaşi, despre conducerea de la „Sf. Spiridon“. Ca o comparaţie, cu aceşti bani se puteau cumpăra, de exemplu, nu mai puţin de cinci aparate moderne RMN, o nevoie stringentă aici. «Nu avem nevoie» sau «Nu suntem eligibili»: aşa îşi justifică apatia conducerea unităţii. Managerul Bârliba, din concediu, ne transmite să nu îl mai deranjăm.

În timp ce managerii spitalelor atrag mereu atenţia despre neajunsurile din sistemul sanitar şi încearcă cu orice ocazie să atragă venituri, Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi refuză să recupereze sumele investite pentru proiectele derulate în perioada 2014-2018, adică aproximativ două milioane de euro, potrivit estimărilor Consiliului Judeţean Iaşi. Este vorba de linia de finanţare negociată şi deschisă recent de Guvern, prin care există posibilitatea decontării din bani nerambursabili a unor lucrări executate deja sau a unor achiziţii deja efectuate de instituţiile publice. Este o linie specială de finanţare, pe care a prezentat-o recent în România comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu, tocmai pentru a sprijini ţara noastră, întârziată la acest capitol, în atragerea de fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană.

11 milioane de euro pentru şase spitale şi trei instituţii

În judeţul Iaşi, şase spitale şi trei instituţii vor putea deconta pentru cheltuieli deja făcute din alte surse fonduri UE de circa 11 milioane de euro, aplicant fiind Ministerul Sănătăţii (MS), iar coordonator desemnat al proiectului fiind desemnat Consiliul Judeţean. Cu toate că oportunitatea se află doar la câteva documente distanţă, cel mai mare spital ieşean şi din Moldova, Spitalul „Sfântul Spiridon“, refuză să acceseze banii care i s-ar cuveni. Este vorba de o sumă uriaşă în raport cu lipsurile de aici, aproximativ două milioane de euro, spun reprezentanţii CJ, bani investiţi în ultimii patru ani în tot felul de lucrări şi echipamente medicale, cea mai importantă investiţie fiind dotarea Compartimetului de Primire Urgenţe. Poziţionarea spitalului faţă de acest proiect şi faţă de această oportunitate este cu atât mai ciudată cu cât un astfel de demers nu se face în urma unor insistenţe şi presiuni din partea spitalelor, ci le este pur şi simplu oferit acestora.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

„Sora mea nu a stat deloc pe gânduri atunci când a auzit că este nevoie de transplant“

Redacția

Cum se va face testarea pentru coronavirus la nivel naţional de la 1 iunie

Redacția

Atacul de panică: persoana e copleşită de gândul că ar putea muri!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site