RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Spitalul de Oncologie este în carantină: O pacientă cu gripă a murit aseară la IRO

O pacientă a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi, care era bolnavă şi de gripă, a decedat aseară. Era unul dintre cele 11 cazuri de gripă de tip AH1N1 confirmate. Patru dintre pacienţi sunt izolaţi la Anestezie şi Terapie Intensivă, iar şase sunt în Clinica de Hematologie a spitalului. La sfârşitul săptămânii trecute erau confirmate doar cinci cazuri, celelalte cazuri fiind atunci izolate şi puse sub tratament preventiv.

 

  

Începând de zilele acestea, pentru a limita răspândirea gripei, ac­cesul vizitatorilor a fost restric­ţionat complet, iar internările se fac doar pentru cazurile urgente. „Un singur pacient a fost nou diagnosticat în timpul weekendului, o parte din cei pe care îi aveam deja sunt mai bine, alţii sunt într-o stare mai gravă. A fost restric­ţionat accesul vizitatorilor, în sensul că nu le dăm voie să mai intre în spital pentru că este o epidemie în oraş, nu doar în spital şi există riscul de a le da şi altor pacienţi gripa. În momentul de faţă, în­cercăm să manageriem cazurile pe care le avem şi să internăm doar cazurile care sunt strict ne­cesare, adică am amânat inter­nările la pacienţii care nu impu­neau stare de urgenţă“, a explicat prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO.

Reprezen­tanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au precizat că s-a continuat distribuirea vaccinului anti-gripal la personalul medico-sanitar care nu a fost imunziat până în momentul de faţă, fiind trimise către IRO aproximativ 50 de doze.

„S-a hotărât izolarea bolnavilor pentru a evita extinderea gripei în această perioadă de activitate gripală, iar în continuare se face triajul epidemiologic“, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. Primul pacient cu gripă a fost internat pe data de 9 ianuarie, fiind diagnosticat cu gripă 12 zile mai târziu, la scurt timp apărând şi restul cazurilor. După confirmarea cazurilor a fost instituit triajul epidemiologic şi au fost informate DSP Iaşi, Minsiterul Să­nătăţii, precum şi Institutul Naţio­nal de Sănătate Publică.

Bărbat cu encefalită şi gripă decedat la Spitalul „Spiridon“

În cursul zilei de ieri, un pacient la care s-a confirmat gripa de tip AH1N1 s-a stins din viaţă la Spitalul „Sf. Spiridon“. Bărbatul, în vârstă de 75 de ani a fost internat mai întâi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru encefalită, însă a fost transferat la „Sf. Spiridon“ pentru celelalte probleme medicale de care suferea. Medicii au precizat însă că nu gripa a fost cauza decesului.

„După ce a fost transferat s-a confirmat gripa, însă din păcate după câteva ore pacientul a decedat, cauza fiind însă infecţia de care suferea, precum şi afec­tarea neurologică“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU SMURD. Reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon“ susţin că există suspiciunea de gripă de acelaşi tip şi în cazul a două persoane internate sâmbătă în una din clinicile medicale, fiind recoltate probe pentru a vedea dacă se confirmă sau nu. Din această cauză, a fost modificat şi programul de vizită, atât pe Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), unde vizitatorii pot intra doar în cazuri deosebite, cât şi pe celelalte clinici, unde programul de vizită a fost limitat pentru intervalul 14.00-17.00.

„Facem un apel la aparţinători în acest sens, fiind vorba despre măsuri obligatorii de luat pentru că în saloane sunt mai mulţi pacienţi. Rugămintea noastră este să vină un singur aparţinător, în intervalul men­ţionat, care să nu aibă simptomele unei viroze şi care să fie echipat corespunzător“, a completat prof. dr. Diana Cim­poeşu.

Sursa 

Related posts

Ingrijorator! Doi bolnavi diagnosticati zilnic cu cancer pulmonar

Redacția

Proiect: Românii ar putea avea o zi liberă pentru vaccinare

Redacția

Motive pentru care ar trebui să consumi mai des cartofi dulci

Redacția
Încarcă...