RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Noi vești pentru persoanele cu handicap! Legea 145/2020 îi obligă pe angajatori să le ofere condiții speciale

Conform legii 145/2020, care a intrat în vigoare sâmbătă, angajatorii sunt obligați să asigure persoanelor cu handicap acces la locuri de muncă adaptate la potenţialul funcţional al acestora şi la capacitatea lor de adaptare. De asemenea, mai este adăugat și faptul că însarcinile de lucru trebuie adaptate în funcţie de potenţialul funcţional al angajaţilor ce au handicapuri.

Totodată, programul de lucru trebuie modificat sau adaptat corespunzător. În cazul în care firmele care au salariați cu handicap nu respectă măsurile prezentate, vor risca sancțiuni mai aspre decât cele de până acum. Amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei. Până sâmbătă, amenda maximă era de 12.000 de lei.

Dacă angajatorii care au cel puțin 50 de salariați nu își îndeplinesc obligațiile legale, vor risca amenzi mai mari.
Conform legislaţiei în vigoare, aceste companii au de ales între a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi şi a plăti lunar la stat, pentru fiecare loc de muncă ce ar trebui să fie ocupat de o persoană cu handicap, dar nu este, o sumă egală cu salariul minim brut. Amenda pentru nerespectarea uneia dintre cele două obligaţii este acum între 25.000 şi 50.000 de lei, faţă de valorile anterioare, cuprinse între 20.000 şi 35.000 de lei.

Totodată, Legea 145/2020 a intervenit și în amenzile celor care parchează pe locurile persoanelor cu handicap. Astfel, aceste amenzi au fost majorate, pornind de la 2.000 de lei şi pot ajunge la 10.000 de lei, amenda maximă fiind de cinci ori mai mare decât cea anterioară.

  

Util de menționat este că persoanele cu dizabilităţi pot alege între gratuitatea pe transportul public şi decontarea carburantului pentru maşina proprie, cu respectarea unei limite de 15.00 de lei anual.

bzi

Related posts

Modificări în sistemul medical, o trimitere va fi valabilă 3 luni

Redacția

Interpelare la Ministerul Sănătății pentru demararea lucrărilor la CPU Pașcani

Marius Parteni

Alți patru angajați ai Centrului de Plasament din zona vale, confirmați pozitiv

Marius Parteni
Încarcă...