Bugetul național a ajuns să fie cârpit pe seama șomerilor.
O firmă care a încercat să obțină subvențiile acordate de stat pentru angajarea șomerilor mai vârstnici de 45 de ani s-a trezit refuzată pentru că statul nu mai are bani. Legea nu prevede un număr maxim de șomeri care să poată fi angajați sau vreun plafon al fondurilor, așa că justiția a obligat statul să-și respecte propriile angajamente.
Prin legea privind sistemul asigurărilor pentru șomar și stimularea ocupării forței de muncă, statul și-a asumat acoperirea temporară a salariilor șomerilor vârstnici. Concret, firmele care angajează șomeri vârstnici beneficiază de o subvenție de 2.250 lei lunar timp de 12 luni, pentru fiecare astfel de salariat, cu condiția de a menține locul de muncă nou creat timp de cel puțin un an și jumătate.
Convenția de finanțare se încheie între Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și firma interesată în termen de cel mult un an de la data angajării șomerului. Măsura a fost luată din cauza dificultăților pe care le întâmpină persoanele peste 45 de ani în a-și găsi un loc de muncă. Programul este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile.