RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Sfaturi de la comisarii Protecţiei Consumatorului pentru Black Friday

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor îi îndeamnă pe consumatori să fie atenţi în momentul în care se hotărăsc să achiziţioneze produse cu preţ redus de Black Friday, indiferent dacă se prezintă în magazine sau comandă produse on-line. 

 

Nebunia cumpărăturilor de Black Friday a debutat aseară la miezul nopţii şi aduce milioane de reduceri pentru o gamă variată de produse. Mari companii au anunţat chiar că oferă reduceri de 10.000 de euro la apartamente sau autoturisme cu preţuri reduse cu 25%. Unii operatori economici nu se vor limita doar la ziua de astăzi, ofertele urmând a fi disponibile şi zilele următoare. În cazul comenzilor on-line, cumpărătorii sunt sfătuiţi de comisari să verifice stocul existent, preţul afişat pe site, dacă acesta este integral (conţine sau nu TVA) şi dacă acesta include şi costul de livrare. De asemenea, consumatorii trebuie să ştie că toţi comercianţii sunt obligaţi să aibă pe website-ul de prezentare a produselor datele de identificare (denumire, adresa poştală şi electronică, număr de telefon, CUI etc), caracteristici esenţiale ale produselor, preţul cu toate taxele incluse, costul de livrare dacă este cazul, modalităţile de plată şi livrare, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului, durata minimă a contractului sau posibilitatea de denunţare unilaterală a contractului.

  

„Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoţionale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare şi publicitate a preţurilor. Astfel, orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse identice. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus”, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

De asemenea, este foarte important ca cei care cumpără produse on-line să citească termenii şi condiţiile de funcţionare a magazinelor virtuale deoarece termenul de 14 zile în care poate opta pentru returnarea produsului se prelungeşte cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menţionat în format expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor. Consumatorii trebuie să ştie că, din momentul în care au primit un produs comandat on-line, au dreptul de a denunţa contractul şi 14 zile pentru a returna produsul, dacă nu este nemulţumit de el, fără să fie nevoiţi să invoce vreun motiv, şi să îşi primească banii înapoi, de asemenea, în 14 zile.  

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Din ce cauză nu se deschide ștrandul municipal (FOTO)

Redacția

Inspectorii ISU Iași ar putea decide miercuri închiderea Primăriei Pașcani. Instituția nu are autorizație, iar avizul nu a fost respectat de lucrările efectuate la clădire!

Răzvan Grecu

Eveniment! Primăria Pașcani a publicat lista cu achiziții publice din 2016 (DOC)

Răzvan Grecu
Încarcă...