RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Senatorul Constantinescu prezent la Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană (CCIE) dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova (FOTO)

Miercuri, 6 noiembrie parlamentarii români din cadrul Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României au avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova. Delegaţia, condusă de co-preşedintele CCIE, Florin Constantinescu, s-a întâlnit cu doamna Sabina Cerbu, viceministrul justiţiei, Octavian Calmîc, viceministrul economiei, și Maia Sandu, ministrul educaţiei.

 

Partea română a reafirmat, cu acest prilej, sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în ceea ce priveşte transferul de expertiză privind legislaţia comunitară şi întărirea capacităţii administrative. 

  

În cadrul întrevederii la Ministerul Economiei, vicepreşedintele Senatului Florin Constantinescu a făcut referire la atragerea investitorilor în Republica Moldova, dar şi la cooperarea economică din domeniul energetic, fiind avansată propunerea unui proiect de amenajare a Râului Prut, în paralel cu construirea, prin accesarea de fonduri europene, a unui lanț de microhidrocentrale, cu o putere totală instalată de apoximativ 130 MW. Ambele părţi au reiterat importanţa colaborării în acest domeniu, precum şi interesul reciproc pentru  continuarea proiectelor vizând interconectarea reţelelor electrice și construcția Gazoductului Iași-Ungheni.  

De asemenea, în cadrul întrevederii cu ministrul educației a fost subliniată importanța deosebită  a angajamentului de durată al României pentru formarea noilor generaţii de peste Prut, prin acordarea de  burse de studii (5.500 de locuri oferite pentru anul şcolar 2013-2014) și organizarea de schimburi de elevi pe durata vacanțelor școlare.

Domeniul Justiției, este de asemenea, deosebit de important pentru îndeplinirea, de către Republica  Moldova, a condiționalităților necesare avansării în procesul de integrare europeană. Au fost, astfel, salutate progresele înregistrate de către actualul Guvern de la Chișinău în domeniul reformelor pe justiție: modificarea cadrului legislativ, la elaborarea căruia  Republica Moldova a beneficiat de sprijinul experților români, reformarea procuraturii, proces care se află în ultima etapă, precum și implementarea de măsuri anticorupție, pe baza consultărilor avute cu experți ai Consiliului Europei.

Cooperarea bilaterală pe justiție include organizarea  Forumului România-Republica Moldova privind Justiția, care va avea loc în perioada 21-22 noiembrie 2013 la Chișinău și care va cuprinde dezbateri privind activitatea celor două ministere, precum și a instituțiilor aflate în subordinea acestora.

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Comunicat de presă: Florin Constantinescu a convocat instituțiile centrale la Barajul Lunca Pașcani

Redacția

Ipocrizie marca PSD! Viceprimarul Nedelcu îl acuză pe Iohannis că fuge de dezbateri electorale. Uită că ea și primarul evită Actualitatea Tv!

Răzvan Grecu

IGSU face angajări din sursă externă

Redacția
Încarcă...