RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Se modifica CODUL RUTIER. Ce vor pati soferii care sunt prinsi bauti sau drogati la volan

Schimbare pentru soferii prinsi bauti sau drogati la volan. Camera Deputatilor este la un pas de adoptarea unui proiect de lege propus de Tudor Ciuhodaru, care prevede ca acesti soferi, pe langa amenda sa plateasca si costurile asistentei medicale.

 

Tudor Ciuhodaru a explicat ce se va intampla daca un sofer va fi depistat la volan,  in cazul in care legea va fi adoptata.

  

“Cei prinsi beti sau drogati la volan vor avea un alt regim de decontare al cheltuielilor. Cand un astfel de sofer este depistat in trafic intrevine politia, salvarea, jandarmeria, intrucat de multe ori sunt agresivi, si sunt dusi adesea la o unitate de primire a urgentelor sau la Insitutul de Medicina Legala, pentru a fi examinati si a li se recolta probe toxicologice. Toate aceste lucruri sunt costisitoare. Cei ce vor fi depistati pozitiv vor deconta aceste cheltuieli, iar banii vor fi destinati unitatilor sanitare unde s-au facut testarile toxicologice, pentru a asigura servicii mai bune celorlalti pacienti. Mi-as dori ca proiectul de lege sa treaca, de altfel ca si proiectul meu de lege”, a declarat la Romania TV, deputatul Tudor Ciuhodaru.

Proiectul de lege al deputatului Tudor Ciuhodaru

Tudor Ciuhodaru propune ca pedeapsa in cazul unui sofer care provoaca accident dupa ce s-a urcat baut la volan sa ajunga la 10 ani de inchisoare.

Pentru alcoolemia penala, deputatul sustine ca permisul trebuie suspendat intre 5 si 10 ani, iar daca soferul va repeta infractiunea, permisul sa fie suspendat pentru inca 10 ani.

In cazul contraventiilor, permisul ar urma sa fie suspendat pana la 1 an, mai propune deputatul.

In opinia acestuia, inasprirea pedepselor ar conduce la o scadere cu 20% a ratei soferilor care se urca bauti la volan.

“Vreau toleranta zero pentru alcool. La fiecare 20 de minute un sofer e surprins baut in trafic. Toleranta legislativa si faptul ca multi scapa cu pedepse cu suspendare si isi redobandesc cu usurinta carnetul duc previzibil la cazuri precum cel al politistului accidentat grav de un sofer cu alcoolemie de 1,65 g/l. Nu este de neglijat nici tendinta de crestere a celor ce se urca bauti la volan, iar 30% dintre soferii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani declara ca au condus cel putin o data dupa ce au consumat alcool. Asa s-a ajuns ca din trei accidente mortale unul sa fie legat direct de consumul de alcool. Masurile pe care le propun sunt usor de pus in practica si nu presupun niciun efort bugetar, iar eficienta lor e dovedita de scaderea cu 30-50% a numarului de evenimente rutiere soldate cu morti si raniti in tari precum Portugalia, Franta, Anglia, Luxemburg, Olanda, unde atat conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (0,8 g/l) sau refuzul testarii, cat si recidiva sunt pedepsite cu inchisoare, amenzi de mii de euro si pierderea permisului pentru minim trei ani”, a declarat Ciuhodaru.

 

Sursa: cronicadeiasi.ro

Related posts

“NU LĂSA UN HOȚ SĂ ÎȚI STRICE CRĂCIUNUL”

Teona Gherasim

Un bătrân din Vânători și-a pus capăt zilelor

Marius Parteni

(Video) Un tânăr cu fața acoperită a spart un magazin

Redacția
Încarcă...