RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Se bagă 6 milioane de euro în cardul de sănătate. Aflați cine sunt ”vinovații” pentru blocajele de până acum

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a demarat o licitaţie pentru a găsi două firme ce pot întreţine sistemul cardului de sănătate, asta după ce, din luna decembrie a anului 2015, nu mai există nicio firmă de IT care să asigure mentenanţa sistemului.   

Suma pentru astfel de servicii s-ar putea ridica la şase milioane de euro, iar licitaţia se va termina la începutul lunii mai. 

Încă din vara lui 2015, CNAS încearcă să obţină un contract de mentenanţă. La finalul anului trecut a expirat ultimul contract, în prezent nu mai există nicio firmă de IT care să asigure mentenanţa sistemului, CNAS bazându-se doar pe specialiştii IT ai instituţiei. Aceasta are la dispoziţie un contract de 4,2 milioane de euro pentru mentenaţa cardului de sănătate şi unul în valoare de 1,8 milioane de euro pentru Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate. 

  

Sistemul a avut probleme încă din primele zile de la funcţionare, dându-le bătăi de cap cadrelor medicale. Au fost discuţii în care s-a precizat că una dintre cauzele care determină o slabă funcţionare a acestuia ar fi faptul că medicii au softuri diferite pe calculatoarele proprii din cabinete, altele decât cele puse la dispoziţie de CNAS, iar unele dintre acestea nu interacţionează favorabil cu serverele.

„Legat de posibilitatea de a alege softul, trăim într-o economie de piaţă liberă, concurenţială în care nu putem avea un singur furnizor. Este benefică posibilitatea de a alege dintr-o varietate de softuri. Vă pot spune că sistemul funcţionează în condiţii normale, nu au fost identificate probleme deosebite. La finalul lunii nu a fost un număr mare de servicii invalidate”, precizat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) a fost implementat de către asocierea HP Romania SRL în colaborare cu Novensys Corporation SRL Contractul a fost în valoare de aproximativ 87.600.000 lei. 

 

 Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Post vacant pe perioadă determinată la Spitalul CF Pașcani

Redacția

31 de centre de vaccinare a populației în județul Iași și trei caravane mobile

Redacția

Primul studiu despre impactul pandemiei asupra psihicului românilor, făcut la Iași: Oamenii sunt mai furioși și mai triști

Redacția
Încarcă...