La numărul de telefon 1958, fiecare persoană poate afla dacă este eligibilă pentru un asemenea demers.
Decizie previzibilă a Curţii Constituţionale în controversa privind interceptările convorbirilor telefonice operate de Serviciul Român de Informaţii. Judecătorii Curţii au hotărât să aducă precizări suplimentare la motivarea deciziei recente de a interzice SRI să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică în cauzele care nu ţin de siguranţa naţională. Cinci astfel de precizări au fost publicate ieri în Monitorul Oficial, ceea ce face ca aplicabilitatea lor să fie valabilă de astăzi.
Dacă 4 din cele 5 precizări ale Curţii au o natură tehnică şi privesc protocolul de trecere a ofiţerilor de poliţie judiciară de la SRI la structurile parchetelor cu atribuţii de cercetare penală, una dintre acestea, precizarea numărul 3, priveşte pe cei care, direct sau indirect, au făcut obiectul unui dosar penal – indiferent de calitate, suspecţi, făptuitori, bănuiţi, martori, consultanţi etc – în care s-au dispus interceptări telefonice ori ale corespondenţei de orice fel, inclusiv a celei electronice, în ultimii 4 ani, de la data ultimei modificări a legislaţiei în domeniu. Concret, precizarea obligă SRI să facă cunoscute celor vizaţi, la cerere, toate înregistrările telefonice sau de altă natură care l-au vizat pe cetăţeanul în cauză începând cu data de 23.05.2012. Ca urmare, pentru a se încadra în termenele noilor reglementări, SRI a anunţat pe site-ul propriu că pune la dispoziţia publicului, chiar de astăzi, numere scurte de telefon, diferite în funcţie de reţea, la care cei care au motive să creadă că au fost interceptaţi, şi nu au fost vreodată înştiinţaţi până acum de acest lucru, să poată primi precizări suplimentare.
Potrivit comunicatului SRI, “cei în cauză pot iniţia apeluri telefonice, începând din data de 31.03.2016, ora 23,30, la numărul de telefon scurt 1958, valabil în orice reţea fixă sau mobilă, având disponibile, pentru a prezenta operatorului nostru, numele, adresa completă şi CNP”. Potrivit aceluiaşi comunicat, răspunsul va fi primit pe loc în cazul în care acesta este negativ, în sensul că nu au existat interceptări în intervalul menţionat. În caz contrar, răspunsul scurt, prin care se va confirma existenţa interceptărilor, va fi dat pe loc, urmând ca persoana în cauză să fie informată în scris, detaliat, într-un termen de maxim 10 zile lucrătoare, în privinţa numărului înregistrărilor per dosar, precum şi numărul dosarului, persoanele acuzate şi infracţiunile de care acestea sunt/au fost acuzate.
Decizia a stârnit însă şi nemulţumiri. “Este un volum imens de muncă, pentru a ne putea conforma acestor precizări ale Curţii. Suntem afectaţi în ce priveşte resursa umană a Serviciului, dar ne vom conforma în termen tuturor solicitărilor”, a declarat aseară agenţiei Mediafax directorul SRI, Eduard Hellvig.
Tratați știrea ca atare. Reprezintă o păcăleală de 1 Aprilie.
Sursa: ziaruldeiasi.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}