NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Scandalul ambasadei din Israel: Ce spune legea despre rolul lui Iohannis și Dăncilă în politica externă

Constituția prevede că Președintele „reprezintă statul român”, iar Guvernul „asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării”. Rolurile Președintelui și Guvernului în politica externă au fost explicate de Curtea Constituțională într-o Decizie din 2012.

 

Guvernul a adoptat, în data de 18 aprilie, un Memorandum secretizat privind mutarea ambasadei României în Israel din Tel Aviv în Ierusalim.

Într-o „Reacție” scrisă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers deși Președintele României este „titular al deciziilor de politică externă a României”

și „reprezentant al României în plan extern”.

Șeful statului a adăugat că „decizia finală” în privința ambasadei României în Israel aparține „din punct de vedere constituțional, Președintelui României”. Citiți aici care este miza geopolitică a ambasadei României în Israel.

Curtea Constituțională a României s-a exprimat, în Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012, cu privire la „determinarea rolului pe care îl au Preşedintele şi Guvernul în definirea şi orientarea politicii externe a statului”.

CCR a apreciat că, potrivit Constituției, în planul politicii externe:

Președintele României: „Potrivit art.80 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României reprezintă statul român ce înseamnă că în planul politicii externe conduce şi angajează statul”. 

 Continuarea aici

Advertisements

Related posts

Raed Arafat a depus plângere la DIICOT, după ce a primit două ameninţări cu moartea

Redacția

Atenţie! Melanomul afectează persoanele de toate vârstele

Redacția

Ieșeanul care merge pe jos flămând la mare a ajuns la Bârlad și a slăbit 2,5 kilograme

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site