NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Scandalul ambasadei din Israel: Ce spune legea despre rolul lui Iohannis și Dăncilă în politica externă

Constituția prevede că Președintele „reprezintă statul român”, iar Guvernul „asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării”. Rolurile Președintelui și Guvernului în politica externă au fost explicate de Curtea Constituțională într-o Decizie din 2012.

 

Guvernul a adoptat, în data de 18 aprilie, un Memorandum secretizat privind mutarea ambasadei României în Israel din Tel Aviv în Ierusalim.

  

Într-o „Reacție” scrisă, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers deși Președintele României este „titular al deciziilor de politică externă a României”

și „reprezentant al României în plan extern”.

Șeful statului a adăugat că „decizia finală” în privința ambasadei României în Israel aparține „din punct de vedere constituțional, Președintelui României”. Citiți aici care este miza geopolitică a ambasadei României în Israel.

Curtea Constituțională a României s-a exprimat, în Decizia nr. 683 din 27 iunie 2012, cu privire la „determinarea rolului pe care îl au Preşedintele şi Guvernul în definirea şi orientarea politicii externe a statului”.

CCR a apreciat că, potrivit Constituției, în planul politicii externe:

Președintele României: „Potrivit art.80 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României reprezintă statul român ce înseamnă că în planul politicii externe conduce şi angajează statul”. 

 Continuarea aici

Advertisements

Related posts

Euroins va relua activitatea de emitere a poliţelor RCA

Redacția

Fotbal în weekendul 13 – 14 iunie? Ministrul sporturilor face noi precizări privind reluarea meciurilor

Redacția

Ipocrizie la nivel înalt. Ponta şi Dragnea chefuiau de zor în timp ce Aura şi Iovan mureau în munţi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site