RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Scădere catastrofală la bursă a firmei Remar Pașcani

Firmele ieşene cotate la bursă au înregistrat scăderi uriaşe în ultimii cinci ani. Cea mai la îndemână explicație oferită de brokeri este că în perioada 2007 existau mormane de bani pe piață și investitorii cumpărau aproape orice, așa că valoarea acțiunilor era supralicitată. Acum, când creditarea este extrem de scumpă iar lichiditățile la fel de rare ca apa în Sahara tranzacțiile bursiere sunt extrem de reduse, în ciuda scăderii galopante a valorii titlurilor scoase la tranzacționare. Situația cea mai gravă, d.p.d.v. al bursei, se înregistrează la fabrica de vagoane de la Pașcani. Deși a semnat contracte cu CFR în valoare de aproape 400 milioane euro, REMAR Pașcani are acum o valoare bursieră de numai 5,8 milioane euro, aproape de zece ori mai puțin decât în urmă cu cinci ani (în 2007 Bursa o cota la o valoare de 55 milioane).

SC Antibiotice avea în 2007 o capitalizare bursieră de 296 milioane euro, iar în 2012 este evaluată pe bursă la doar 46,2 milioane euro, adică o prăbușire de 84%. Aceasta deși fabrica raportează constant profituri anuale de milioane de euro, Antibiotice Iași are un loc foarte solid în piață iar segmentul pharma e în creștere anuală cu două cifre.

O scădere mai mică în procente, dar tot uriașă în termeni economici, a înregistrat SC CERAMICA SA. Înainte de vânzarea către fondul de investiții Advent valoarea fabricii de cărămizi era, pe bursă, de 59 milioane euro (anul 2007). Acum, după ce noul proprietar a investit peste 30 milioane euro în noi tehnologii și a dublat capacitatea de producție, valoarea fabricii a ajuns pe bursă la doar 23 milioane euro, adică o scădere de 61%. sursa Topiasi.ro

  

Related posts

Topul salariilor în județ: trei persoane câștigă, însumat, 300 de salarii minime pe economie la Rompak

Redacția

Bursa Locurilor de Muncă la Pașcani: 436 posturi oferite, 19 persoane angajate pe loc

Oana Cordoneanu

Sediul ApaVital SA din Iași va fi reabilitat! Costurile sunt de 200.000 de euro

Redacția
Încarcă...