Conform legendelor nordice, există o asociere puternică între planta denumită vâsc şi dragoste. Asocierea se datorează poveştii tânărului zeu Baldur, zeul luminii şi al purităţii, fiul puternicei zeiţe Frigg şi a soţului său, Odin. Află ce simbolizează sărutul sub vâsc de Crăciun, cea mai cunoscută tradiție.
Legenda sărutului sub vâsc
Legenda spune că Baldur era adorat de toată lumea, iar Frigg, cea care cunoştea destinele tuturor, dar nu avea voie să dezvăluie nimic nimănui, a început să aibă premoniţii despre iminenta moarte a fiului său. Pentru a fi sigură că fiul ei nu va păți nimic, Frigg a adunat toate creaturile pământului şi le-a pus să jure că nu-l vor răni niciodată pe tânărul zeu, mai puţin pe vâsc, considerându-l neînsemnat.
Balaur a fost supus unui număr de probe de către ceilalți zei, aruncând în el cu diverse arme şi alte obiecte grele. Loki, cel mai viclean dintre zei, a devenit invidios pe puterea tânărului. Transformat în femeie, Loki află care este punctual slab al lui Baldur, vâscul, pe care Frigg nu l-a considerat un pericol.
Astfel, acesta confecționează o suliţă din lemn de vâsc şi i-o dă lui Hod, fratelui orb al lui Baldur. Când Hod aruncă suliţa din vâsc spre Baldur, tânărul zeu cade mort la pământ, îndeplinind premoniția mamei sale. Singura sa vulnerabilitate i s-a dovedit fatală.
Îndurerată de moartea fiului ei, Frigg a început să plângă cu lacrimi amare, deasupra trupului neînsufleţit al acestuia. Legenda spune că lacrimile sale s-au transformat în „perluţe” de vâsc, iar Balaur a înviat datorită lacrimilor mamei sale, demonstrând cât de mare este puterea dragostei.
Vâsc de Crăciun și Anul Nou – ce simbolizează sărutul sub vâsc
Sărutul sub vâsc a fost asociat pentru prima dată cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor și mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie. De Crăciun, fiecare fată care stătea sub o crenguță de vâsc nu putea refuza sărutul, deoarece acesta însemna iubire și pace. Fetele care rămâneau nesărutate, aveau ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătoreau.
Continuarea pe Libertatea.ro