NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Opinii

Rezultatele la alegeri demonstrează clar că pășcănenii au vota în iunie pentru referendum!

Mâine este o ședință extraordinară de consiliu local convocată de opoziție. Pe ordinea de zi se află și proiectul privind organizarea unui referendum în care pășcănenii să fie întrebați dacă sunt de acord cu delegarea serviciului de apă-canal către ApaVital și cu apartenența municipiului la ARSACIS.

Proiectul a mai fost odată pe ordinea de zi, înainte de alegerile locale din iunie 2016. Atunci, pe 23 martie, 8 consilieri au votat pentru, iar 9 s-au abținut. Proiectul nu a trecut și referendumul a rămas un vis frumos pentru pășcăneni.

Dar, pe 5 iunie au fost alegeri locale, în campania electorală principalul subiect dezbătut a fost apa și implicit organizarea unui referendum pe această temă.

În programul electoral al mai multor candidați s-a regăsit promisiunea organizării unei astfel de consultări populare pe tema apei. Astfel, Pintilie, Olariu, Răuț (independent), Costăchescu, Ailincăi și partidele lor au promis referendum, în timp ce Dumitru Pantazi, Niță Dermidie și formațiunile lor au declarat că nu vor propune o astfel de măsură.

În final pășcănenii au votat. Rezultatele finale anunțate de BEC arată că cetățenii au dat mai multe voturi celor care au promis referendumul, decât celor care au anunțat că nu sunt de acord cu astfel de propuneri. Doar o lege electorală greșită a făcut ca la conducerea municipiului să ajungă cei care nu vor să audă de consultarea populară pe tema apei.

Mai exact, Dumitru Pantazi a fost ales primar cu 6723 de votui, în timp ce Niță Dermidie a primit sprijinul a 339 de pășcăneni. Per total tabăra anti referendum a acumulat 7062 de voturi. De partea cealaltă candidații care au promis organizarea unui referendum pe tema apei au fost votați de 7239 de pășcăneni, după cum urmează: Marius Pintilie 6219 voturi, Sorin Olariu 568 voturi, Gelu Costăchescu 242 voturi și Ioan Ailincăi 210 voturi.

La consiliu local lucrurile au stat asemănător. Deși PSD are 10 locuri în legislativ, și implict majoritatea, în realitatea pășcănenii au exprimat mai multe voturi în favoarea celorlalți contracandidați care au promis organizarea unui referendum pe tema apei.

PSD a obținut 6368 de voturi la care s-au adăugat voturile pro ApaVital de la ALDE în număr de 613 ceea ce dă un total de 6981 de pășcăneni ce nu au dorit un referendum pentru apă.  Pentru referendum au votat la consiliu local 7154 de cetățeni dintre care 5332 cu PNL, 733 cu PMP, 498 cu independentul Dănuț Răuț, 326 cu UNPR și 265 cu PSRO.

 

Matematic vorbind pășcănenii vor referendum, însă cum politicul sfidează logica, dar și bunul simț, cetățenii nu vor avea parte de așa ceva, deși și-au dorit și mai mult, au votat! Am înțeles că mâine consilierii PSD vor boicota ședința sau că, dacă se vor prezenta la ea nu vor fi de acord cu ceea ce au votat cetățenii pe 5 iunie. De va fi așa, sper ca la parlamentarele din iarnă, pășcănenii să voteze în așa fel încât logica matematică să nu mai poată fi răsturnată de legile politice.

P.S. Poza e de la televiziunea favorită a primarului, atunci când Pantazi propunea, în toamna lui 2014, referendum pentru apă, doar, doar o să iasă Ponta președinte. Atunci la Mulsul Zilei (sic!) nu se spunea de referendum că este anti investiții, ci se lăuda inițiativa edilului de a consulta cetățenii!

loading...
Advertisements

Related posts

Primarul închide tot!

Răzvan Grecu

Dezbaterea organizată de Actualitatea TV l-a interesat pe candidatul PSD

Marius Parteni

Fără șantaj și amenințări, domnule edil!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site