RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Revoltător! Copiii mor de rujeolă, iar la Iaşi vaccinul lipseşte de două luni

În plină criză la nivel mondial de rujeolă, Iaşul se află într-o situaţie cumplită: nu mai are vaccin ROR de două luni. Şi asta chiar în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prezintă România, într-un raport recent, ca fiind ţara în care numărul cazurilor de rujeolă efectiv a explodat, România reprezentând astfel un pericol pentru întreaga regiune a Europei, din cauza riscului de epidemie.  

Astfel, vaccinul care imunizează copiii împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) lipseşte de la medicii de familie de la finele lunii ianuarie. România a fost prezentată ca exemplu negativ în acest sens, fiind înregistrate de la începutul anului 2016 şi până în prezent 17 decese, dar şi 3.400 de cazuri. Mai mult, reprezentanţii OMS solicită să fie luate măsuri în regim de urgenţă, pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a nu afecta întreaga zonă a Europei. În ciuda avertismentelor, situaţia pare a se agrava, nu îmbunătăţi. Cum s-a ajuns aici? Cine va plăti în cazul unor decese ale micuţilor nevaccinaţi?

În mod paradoxal, există un plan de măsuri elaborat de Ministerul Sănătăţii la sfârşitul anului trecut, însă pe fondul discontinuităţii în aprovizionare se pare că a făcut mai mult rău, şi mai mulţi copii rămânând neimunizaţi.

  

Concret, în decembrie 2016, MS a elaborat, împreună cu experţi ai OMS, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF, un plan de măsuri pentru a limita extinderea epidemiei de rujeolă (pojar), după ce numărul de îmbolnăviri ajunsese la 1.725 de cazuri, existând şapte decese confirmate în ţară, dintre care trei la copii cu vârsta sub un an. Astfel, pentru că majoritatea copiilor afectaţi erau cei cu vârsta de sub un an, una dintre măsuri a fost coborârea vârstei de vaccinare cu primă doză de vaccin ROR la 9 luni, de la 12 luni anterior.

Advertisements

Lipsesc şi alte vaccinuri

„De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani“, precizau atunci reprezentanţii MS.

Această măsură a fost pusă în practică doar timp de o lună, de la 1 ianuarie, de când a intrat în vigoare, şi până la sfârşitul lunii ianuarie când medicii de familiei au primit ultimele doze.

„Deşi s-a instituit vaccinarea în condiţii de urgenţă, în momentul de faţă, vaccinul nu se găseşte de două luni. Ultima dată am primit în ianuarie, am mai avut doze, să zicem, până în februarie. Însă de atunci nu am mai putut vaccina niciun copil, pentru că nu am avut cu ce. De exemplu, cei care au împlinit sau vor împlini un an vor face o singură doză, pentru că nu ai cum să faci două odată, ca sa recuperezi, la 12 luni. Este o problemă“, a subliniat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean.

Acesta nu este singurul vaccin care lipseşte, în continuare lipsind vaccinul hexavalent, dar şi vaccinul împotriva hepatitei B care se face nou-născuţilor în maternităţi, aceştia fiind externaţi fără să fie imunizaţi. 

Rata de vaccinare, îngrijorător de mică

Astfel, dacă, până acum câteva luni, părinţii care nu erau de acord cu vaccinarea copiilor reprezentau una dintre cauzele scăderii ratei vaccinării, medicii susţin că, în momentul de faţă, aceştia doresc să îşi vaccineze copiii, însă nu au cu ce.

„Am intrat într-un fel de cerc vicios: mai întâi au fost nevaccinatorii, acum se adaugă lipsa vaccinurilor, iar rata vaccinării este în scădere. Probleme cu părinţii nu mai sunt, s-au speriat de riscuri şi s-au convins că este corect să îşi vaccineze copii. Sunt părinţi restanţieri care vor să facă vaccinul, şi nu pot pentru că nu îl am. Au fost părinţi care au cumpărat din farmacii, acum nici acolo nu se mai găsesc. Nouă ni se spune doar să aşteptăm, poate vine luna viitoare. În momentul de faţă, riscul de epidemii este şi mai mare“, a adăugat dr. Maria Daniil.

Problemele în aprovizionarea cu acest medicament de import, prin compania de stat Unifarm SA, au la bază probleme de natură financiară şi birocratică de la nivelul Ministerului Sănătăţii, dar şi unele reglementări noi care au întrerupt fluxurile de import din cauza nemulţumirii distribuitorilor.

Medicii pediatri mai recomandă părinţilor ca şi după ce se termină discontinuităţile în aprovizionare să îşi vaccineze copiii conform schemei, deoarece rata de vaccinare este îngrijorător de mică, de sub 85%.

„Părinţii trebuie să îşi vaccineze copiii la maximum, cei care duc o propagandă anti-vaccinare sunt cel puţin ignoranţi. De curând, am lansat o întrebare unei săli de 200 de persoane, şi anume dacă au căţei acasă şi dacă sunt nevaccinaţi. Evident că toţi aveau câini vaccinaţi, de aceea am pus problema: de ce câinii să fie vaccinaţi, şi nu şi copiii? Mulţi părinţi au spus că de la vaccinul ROR se declanşează autismul, ceea ce este o eroare maximă, pentru că un medic avizat, antrenat şi competent poate pune acest diagnostic înainte de un an. Nu are nicio legătură“, a punctat prof. dr. Marin Burlea, medic primar pediatru şi preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Related posts

Ursula Von der Leyen: UE va prezenta în martie propunerea de pașaport digital de vaccinare

Redacția

O ieșeancă de 50 de ani, care nu a mai văzut de la vârsta de 3 ani, a primit cornee

Redacția

Scadere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore. Numărul testelor făcute, mai mic decât în zilele precedente

Redacția
Încarcă...