„În luna martie am depus proiectul de lege care să instituie un registru public al lucrătorilor Securităţii din decembrie 1989 şi transparenţă şi al rudelor acestor de până la gradul 3 care ajung să ocupe înalte funcţii publice.
Săptămâna aceasta a fost adoptat tacit de camera deputaţilor şi urmează dezbaterea de la senat. Cu puţină voinţă politică vom avea ocazia să aflăm adevărul. Cine sunt cei care au menţinut un sistem monstruos, cum a fost regimul comunist”, a anunţat Claudiu Năsui, cel care a depus proiectul, fost ministru al Economiei, printr-o postare pe Facebook.
Conform proiectului de lege, orice persoană din România va putea afla, la cerere, de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), dacă au fost lucrători ai Securităţii rudele de până la gradul al III-lea (adică părinţii, bunicii, străbunicii, unchii, mătuşile sau propriii copii – dacă este cazul) ai preşedintelui României, deputaţilor, senatorilor, europarlamentarilor, membrilor Guvernului, Avocatului Poporului şi primarilor. De asemenea, CNSAS ar trebui să publice pe pagina de internet un registru public al tuturor lucrătorilor din Securitate.
Proiectul de lege, aspru criticat
Iniţiativa legislativă a fost criticată de mai mulţi cercetători şi foşti membri ai Colegiului CNSAS. Principalul motiv invocat a fost acela că vinovăţia nu ar trebui să fie extinsă şi la rude.