RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Record de temperatură sâmbătă? Între 35 și 40 de grade vor fi în Moldova

Valul de căldură de la sfârșitul acestei săptămâni amenință să doboare recordul național de temperatură rămas în vigoare din 10 august 1951(44.5 C la Râmnicelu, Brăila), în ciuda asalturilor înverșunate ale verilor 2007 și 2012.

 

 

  

Chestiunea legată de orice record de temperatură rămâne subiectivă. Stația Râmnicelu (fostă Ion Sion) nu mai există. Stația Calafat, posibilă nouă deținătoare a recordului (de altfel a fost foarte aproape în 2007), din informațiile mele nu era înființată în 1951. Și astfel, intrăm într-o discuție contrafactuală pe tema cât am avea temperatură maximă la stația Râmnicelu în 2017 și cât am fi avut maximă în 1951 la Calafat? De altfel, regiunea Bărăganului rămâne neacoperită cu stații meteorologice și organismele cu preocupări în meteorologie ar trebui să sprijine amplasarea unor stații meteorologice automate tocmai în această regiune pentru o mai bună acoperire a teritoriului național cu informație meteorologică.

Conform estimărilor actuale temperaturile vor atinge valorile maxime pe parcursul zilei de sâmbătă, 1 iulie. Dinamica maselor de aer poate fi anticipată cu destulă dificultate cu aproape 100 de ore în avans, iar asta poate face ca maximul să nu mai fie atins sâmbătă, ci vineri, la valori mai mici.

Pe moment putem spune că în Moldova pe parcursul zilei de sâmbătă temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 40 C.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

 

Related posts

Furnizarea apei potabile întreruptă pe opt străzi din Paşcani

Redacția

Ponturi pentru cei care vor să-şi ţină pisica departe de bradul de Crăciun

Redacția

Zeci de mii de persone din județul Iași, nu au buletin

Redacția
Încarcă...