NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

Protejează-ți vederea de lumina albastră cu ochelari de calitate cu lentile speciale

Piața cărților electronice a crescut într-un ritm uimitor în ultimii ani și probabil va continua să crească. Tot mai mulți oameni sunt interesați de cărți electronice, mulți preferă să descarce cărți online, în loc să le cumpere sau să le ia de la bibliotecă. Peste tot în lume oamenii consideră că produsele digitale sunt prea scumpe, însă când vine vorba de cărți de citit în format electronic, sunt mulți pasionați de lectură care spun că merită. 

Problemele pe care le întâmpină oamenii, care folosesc ebook-uri, sunt însă cele cauzate de lumina albastră emisă de ecranul gadget-ului folosit. Există studii care confirmă o serie de probleme ce apar din cauza citirii cărților electronice și care sunt legate de efectul nociv al luminii albastre.

Principalele probleme produse de expunerea la lumina albastră emisă de ecran (laptop, tabletă, smartphone, ebook, televizor) sunt:

  • Oboseala ochilor, senzație de ochi uscat, disconfort ocular
  • Tulburarea ritmului circadian și a somnului
  • Reducerea filmului lacrimal pe suprafața oculară, ce apare datorită frecvenței mici a clipitului
  • Sindrom de ochi uscat – iritație, senzație de arsură, vedere încețoșată
  • Afecțiuni oculare și chiar dezvoltarea unor boli de ochi.

Când vine vorba de sănătatea ochilor, specialiștii au arătat că aceasta se poate menține dacă ochii sunt protejați prin ochelari de calculator. Cu ajutorul unor lentile speciale (galbene, aurii, portocalii, verzi, roșii arămii) se poate bloca lumina albastră și se pot reduce simptomele tulburărilor oculare. Chiar dacă se folosesc modalități mai ușor de utilizat, pentru a citi cărți electronice, cum sunt dispozitivele portabile (ex. tablete, ebook-uri) în loc de laptop sau computer, tot este nevoie de protejarea vederii cu ochelari cu lentile speciale pentru blocarea luminii albastre.

Advertisements
  

Statisticile arată că, în prezent, mulți oameni folosesc în mod frecvent propriul smartphone, sau computerul ori tableta. Specialiștii recomandă oamenilor purtarea ochelarilor de calculator cu lentile speciale pentru protejarea vederii împotriva luminii albastre, cum sunt cei de pe muunel.com.  

Cei mai vulnerabili la lumina albastră sunt copiii cu vârsta până la 12 ani, oamenii care lucrează mult timp pe laptop sau calculator și pacienții cu diferite patologii oculare (cum sunt de pildă cele retiniene).

Medicii neurologi au spus despre implicațiile majore pe care le are utilizarea ecranelor gadget-urilor  pentru creierul nostru și cum ne afectează lumina albastră de la ecran în timp ce citim. Ei consideră că oamenii care citesc de pe ecran cărți electronice au un ritm de citit mai încet decât de pe hârtie și cumva asta îi ajută în înțelegerea mai bună a textului. În opinia lor, citirea pe ebook ar fi bună pentru persoanele cu dislexie, prezentarea îi ajută în concentrare și înțelegerea textului. Tot ei însă spun și despre efectele negative ale luminii albastre emise de ecran și recomandă protejarea  ochilor cu ochelari de computer care au lentile ce pot bloca mare parte din lumina albastră.  

Prin numeroase studii ale cercetătorilor s-a arătat impactul semnificativ pe care îl are expunerea la lumina albastră seara, asupra somnului. Oamenii care citesc ebook-uri reușesc cu greu să adoarmă, iar durata somnului este redusă. Asta scade cu siguranță calitatea somnului, ei sunt mai obosiți a doua zi dimineața și pot avea probleme de concentrare în activitățile pe care trebuie să le desfășoare.

Advertisements

Specialiștii recomandă ochelarii de protecție împotriva luminii albastre deoarece este clar că această lumină este dăunătoare vederii. Prin folosirea lor se previne perturbarea somnului, oboseala, somnolența, scăderea productivității, lipsa de concentrare și de atenție, afecțiunile ochilor, îmbătrânirea prematură a retinei și alte consecințe asociate cu expunerea prelungită la lumina albastră. Ei recomandă și tratamente specifice anti-reflexie și anti-lumină albastră, care oferă o serie de avantaje în plus, de protecție împotriva luminii albastre dăunătoare sănătății ochilor.

Oamenii sunt sfătuiți să utilizeze ochelari concepuți pentru protejarea vederii de lumina albastră care pot fi și eleganți, pot avea rame corespunzătoare stilului lor. Există ochelari care sunt accesibili tuturor și care nu sunt supuși niciunei corecții optice. Cei care doresc o pereche de ochelari care să aibă lentile și pentru corectarea unor probleme de vedere, dar și lentile speciale pentru protecție de lumina albastră, trebuie să ia legătura cu un medic de specialitate oftalmolog.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Logodna unei pășcănence pe prima pagină a tabloidelor din România

Redacția

Nu te simți bine în pielea ta? Urmează câteva sfaturi ca să schimbi asta!

Redacția

Copou Garden Residence, cel mai grandios proiect imobiliar al Iașului în plină desfășurare

Redacția
Încarcă...