RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Proiect al senatorului Toma: Civilizația și Cultura “Cucuteni” în patrimoniul UNESCO

 

Un parlamentar din Târgu Frumos a anunțat un proiect cultural de maximă importanță a zonei pe care o reprezintă. El vrea să includă în patrimoniul UNESCO, civilizația și cultura “Cucuteni”.

  

 

 

Anunțul a fost făcut la Târgu Frumos, cu prilejul lansării monografiei orașului, din data de 5 octombrie 2018.

”Am format la Senat un colectiv informal. Avem un proiect prin care vrem să depunem toate demersurile astfel încât civilizația și cultura “Cucuteni” să intre în patrimoniul UNESCO. Avem și un fost ministru al Culturii în echipă, sper să mă ajutați și dumneavoastră să realizăm o documentație cât mai interesantă pentru a duce la final acest demers”, a subliniat senatorul PSD, Vasile Toma. 

 Acesta a lansat o invitație și celor care au lucrat la realizarea monografiei orașului Târgu Frumos, de a se alătura echipei care pregătește documentația pentru obținerea acestei titulaturi.

 Cultura Cucuteni este considerată a fi prima civilizaţie urbană din Europa. Dacă primele sate erau compuse din 10-15 colibe, era cucuteniană înregistrează aşezări ce cuprind chiar sute de colibe din chirpici, fiecare dotată cu o magazie. Colibele aveau ferestre şi erau încălzite cu ajutorul unei vetre interioare. Populaţia avea ca ocupaţie vânătoarea, agricultura şi meşteşuguri casnice, cum ar fi: ţesut, olărit, confecţionare de unelte.

Related posts

Calendar ortodox 10 iunie 2021. Ce se face de Înălțarea Domnului sau Ispasul

Redacția

Revoluția din 1989 a început la Timișoara, în 15 decembrie. „Nimeni nu se aştepta la o revoltă care l-ar putea detrona pe Ceauşescu” (Video)

Redacția

Preselecție în vederea formării unui cor de colindători în cadrul Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași

Carmen Bălăceanu
Încarcă...